Leven

Studente bepaalt beleid in Den Haag

21-03-2012 10:04

Tachtig procent van alle planten op aarde is voor voortplanting of evolutie afhankelijk van bestuiving door bijen. De explosieve bijensterfte is dus een belangrijk onderwerp dat men hoog op de Haagse agenda zou verwachten. De toename in bijensterfte loopt gelijk met de invoering van de insecticide imidacloprid. Wereldwijd zijn er publicaties verschenen waarin dit verband ook wetenschappelijk wordt aangetoond. In Nederland is het middel, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Frankrijk, echter niet verboden.

In Nederland is slechts één onderzoek gedaan naar het verband tussen de pesticide en de bijensterfte. Den Haag baseert haar beleid vrijwel volledig op dit onderzoek. Het onderzoek is gedaan door een studente aan de hogeschool van Dronten. Nu rijst natuurlijk de logische vraag hoe het kan dat de beleidsmakers uit Den Haag zich kunnen baseren op een enkel onderzoek van een stagiaire. Vooral nu blijkt dat de stagiaire ook nog eens geen toegang had tot de meest betrouwbare gegevens die voorhanden waren. Ze moest zich dus beroepen inferieure en onvolledige gegevensets.

Gratis bier
Dit is op zijn minst vreemd en wellicht ook kwalijk, maar het biedt natuurlijk ook fantastische mogelijkheden. Het wachten is op de slimme student die op basis van onvolledige gegevens een onderzoek doet met de uitkomst dat een hogere beurs voor betere studieresultaten zorgt en de staat dus uiteindelijk geld oplevert. Of dat gratis reizen voor studenten door de week én in het weekend het aantal verkeersdoden doet afnemen. Of dat het verstrekken van gratis bier vlak na tentamens het aantal depressies en dus dure zorgbehandelingen doet afnemen. Een onderzoek dat uitwijst dat het aantal vrienden op Facebook een betere voorspeller is van een succesvolle carrière dan de tentamencijfers en als gevolg van deze bevinding tentamens worden vervangen door borrels en vuige technofeestjes.

Wanneer je selectief shopt in gegevens onder het mom ‘dat onderzoek nooit volledig is’, valt er een hoop voor elkaar te krijgen. Welke student pakt dit op en zorgt er voor dat studeren het paradijs op aarde wordt?