Er is niets fijner dan thuiskomen na een lange dag werken, en even op Facebook spuien dat het geen goede dag was vandaag. Want als een voorschot op je salaris afgewezen wordt, terwijl je het toch echt heel hard nodig had, voel je je gewoon even rot. En Facebook valt toch gewoon onder privédomein, dus dan mag dat toch gewoon? De kantonrechter in Arnhem dacht daar heel anders over, toen ze het ontslag van een werknemer op basis van uitlatingen op Facebook goedkeurden.
Niet al te subtiel
[Werknemer] overkwam het; het verzoek om een voorschot was afgewezen, en hij was hier behoorlijk boos over. Toen verscheen het volgende bericht op Facebook:
wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je kenaan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s”
Misschien niet de subtielste manier om te laten merken dat je het niet helemaal eens bent met je werkgever, maar wel een handige manier om even je frustratie kwijt te kunnen aan je vrienden. Althans, ‘vrienden’, want een van deze ‘vrienden’ – een collega – klikte bij het “hoerebedrijf”. Daarnaast constateerde de rechtbank dat een tweede gevaar van Facebook “het risico van re-tweten is, welk risico met zich meebrengt dat ook anderen dan de ‘vrienden’ van [werknemer] kennis kunnen nemen van het bericht in kwestie.”
Privacy settings
Goed, deze tenenkrommende uitlating daargelaten, is de beslissing van de rechtbank begrijpelijk. Want het boze bericht hierboven was niet de laatste keer dat hij over het bedrijf vloekte op Facebook, ondanks het feit dat hij hiervoor een waarschuwing gekregen had. En ook op de werkvloer had hij zich “intimiderend” gedragen. Arnoud Engelfriet is het in ieder geval eens met de uitspraak. Hij nuanceert het wel door te zeggen dat de uitspraak hoogstwaarschijnlijk anders zou zijn geweest als [werknemer] zijn privacy settings anders ingesteld had, of het via MSN of Ping had verstuurd.
Hopelijk is dit niet een excuus om de discussie over social media codes opnieuw aan te zwengelen…