WarRoom

Voorverkiezingen in Louisiana, President Obama ontroert Amerikanen, wat Obama tegen Rutte zei

24-03-2012 09:00

Ook vandaag gaan er weer Republikeinen naar de stembus. In Louisiana, de staat die zeven jaar geleden nog zo hard is getroffen door Orkaan Katrina, mogen kiezers vandaag bepalen wie de Republikeinse presidentskandidaat moet worden.

Peilingen en verwachtingen: Santorum wint Louisiana
Er zijn niet heel veel peilingen gehouden in Louisiana maar allemaal wijzen ze in de richting van Rick Santorum als overduidelijke winnaar. Het aggregaat van peilingen van FiveThirtyEight geeft Santorum met 44 procent van de stemmen een kans van 97 procent om te winnen. Mitt Romney is tweede met 30 procent van de stemmen in de peilingen. Ook op Intrade, de website waar mensen wedden op de uitslag, wordt Santorum gezien als waarschijnlijke winnaar. Hij krijgt daar een kans van 98 procent om te winnen (op moment van schrijven).

Romney vergroot voorsprong in landelijke peiling
Terwijl de voorverkiezingen maar voortduren heeft Romney zijn landelijke voorsprong op Santorum vergroot. Voor het eerst scoort de voormalige gouverneur uit Massachusetts meer dan 40 procent, iets dat tot nu toe geen enkele kandidaat is gelukt deze verkiezingsstrijd. Santorum wordt gesteund door 26 procent van de Republikeinen landelijk.

President Obama: “If I had a son…
Amerika is in de ban van een verschrikkelijk incident. Een zwarte, 17-jarige jongen genaamd Trayvon Martin is doodgeschoten door een blank lid van de vrijwillige buurtpatrouille die dacht dat de jongen een gevaar was. De jongen droeg echter helemaal geen wapen en liep ten tijden van het incident zelfs weg van de dader. De dader wordt niet opgepakt door de politie omdat hij volgens de ruime zelfverdedigingswetten in Florida de jongen dood mocht schieten. Dat ontlokt veel woede. Obama kreeg hierover een vraag gisteren en zijn antwoord maakte grote indruk: “My main message is to the parents of Trayvon Martin. You know, if I had a son, he’d look like Trayvon.” Newt Gingrich noemde het “disgraceful” maar Obama bewijst nog maar eens dat hij op emotionele momenten een verbinding weet te smeden met het Amerikaanse volk.

Republikeinse voorverkiezingen trekken meer kiezers dan in 2008
Uit een nieuwe analyse van The Washington Post blijkt dat – ondanks berichtgeving van het tegendeel – er toch meer Republikeinen de moeite nemen om te stemmen tijdens deze voorverkiezingen dan vier jaar geleden. Dit wordt gezien als positief voor Republikeinen; kennelijk is hun achterban enthousiast.

Obama gebruikt zelfde lovende tekst voor vele, vele buitenlandse leiders
Weet je nog toen Premier Rutte op bezoek was in de Oval Office en President Obama tegen hem zei dat Nederland een klein land is dat desondanks veel presteert? Om precies te zijn zei hij: “The Netherlands is a country that punches above it’s weight.” Wat waren we trots. Alleen nu blijkt hij dat niet alleen tegen de Nederlandse premier gezegd te hebben. Exact diezelfde woorden gebruikte hij ook toen de premiers van Noorwegen, Denemarken, de Filippijnen en Ierland een ontmoeting hadden met de president. Oeps.

Kort Nieuws

  • De campagne van Obama omarmt de term Obamacare. Oorspronkelijk was deze denigrerend bedoeld en werd hij in het leven geroepen door de tegenstanders van Obama’s gezondheidszorghervormingen.
  • Voormalig presidentskandidaat Jon Huntsman heeft met de Democratische leider van de Senaat gesproken over een benoeming als baas van de Wereld Bank. Uiteindelijk ging de baan naar een ander en is er conflicterende informatie over of Huntsman daadwerkelijk interesse had. Zijn dochter zegt van niet, een familievriend zegt van wel.
  • Adviseurs van Obama debatteren onderling over de vraag of de President nog voor de verkiezingen zich moet uitspreken ten gunste van het homohuwelijk.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.