WarRoom

Obamacare in Supreme Court, Santorum wint Louisiana, verliest zelfbeheersing (VIDEO), Witte Huis vermijdt homohuwelijk

26-03-2012 10:15

Vandaag beginnen de hoorzittingen in het Supreme Court in Washington DC over de grondwettelijkheid van de zorgwet van president Obama. De hervorming van het zorgstelsel in 2010, door Republikeinen schamperend Obamacare genoemd, is zijn grootste mijlpaal, maar tevens ook zijn grootste zwakte voor de verkiezingen, onder andere door een impopulaire regel die alle Amerikanen verplicht een zorgverzekering aan te schaffen. Ondertussen gaan de campagnes voor de Republikeinse presidentsnominatie onverminderd door. Niemand wil zich nog neerleggen bij de de kandidatuur van Mitt Romney, uitgerekend de man wiens zorgstelsel in Massachusetts de blauwdruk vormde voor het geplaagde Obamacare. Of om met Obama’s senior adviseur David Plouffe te spreken: “Mitt Romney is the godfather of our health care plan.” 

Santorum wint Louisiana, verliest zelfbeheersing
Rick Santorum heeft dit weekend zoals verwacht overtuigend Louisiana gewonnen met 49 procent van de stemmen. Ongeveer de helft van de Republikeinse kiezers in de zuidelijke staat waren evangelical volgens exit polls, een groep die zeer op de hand is van de aartsconservatieve Santorum. De winst verandert echter niets aan de dynamiek van de race, waarbij Mitt Romney nog steeds ver voorop loopt, zowel in delegates als in fondsenwerving. Santorum kon nog redelijk succesvol zijn in staten met veel conservatieve kiezers en lage advertentie prijzen, de vraag is hoe lang hij dat kan volhouden nu grotere, duurdere staten er aan komen zoals Californië, New York en Texas. Hij wil echter van geen wijken weten, en hetzelfde geldt voor Newt Gingrich die met afstand als derde eindigde in een staat waar hij het als zuiderling toch goed zou moeten doen. Beiden houden vol dat Romneys kandidatuur niet onvermijdelijk is. Santorum ging zelfs zover door te zeggen dat Mitt Romney “the worst Republican in the country” was om het op te nemen tegen Obama. Een tweede dramatische uitspraak, nadat hij eerder al onder vuur lag door te stellen dan je net zo goed op Obama kan stemmen als de wispeturige ‘Etch-A-Sketch – kandidaat’ Romney. Journalisten vroegen Santorum om commentaar of hij echt dacht dat Romney de slechts denkbare Republikein was, waarop hij zijn zelfbeheersing verloor: “Come on, guys, don’t do this. I mean, you guys are incredible. I was talking about Obamacare, and he is the worst because he was the author of Romneycare.” En toen New York Times verslaggever Jeff Zeleny er over doorzaagde:  “Quit distorting my words. It’s bulls—.”

Witte Huis vermijdt homohuwelijk
Het Witte Huis wil zich nog niet uitspreken over het homohuwelijk in de VS en probeert het onderwerp zoveel mogelijk te vermijden. Vraag is of het op de agenda gezet wordt voor de Democratische Conventie in het najaar. Obama wil zich (nog) niet officieel voor het homohuwelijk uitgespreken, maar steunt wel de strijd voor gelijke rechten (samenlevingscontract, ziekenhuisbezoek, openbaarheid in het leger, tegen een federaal verbod op openstelling van het huwelijk). In 1996, toen hij in de race was voor de staatssenaat van Illinois, was hij nog wel onomwonden voor het homohuwelijk. Team Obama wil de focus nu zoveel mogelijk op de economie houden, en zit niet echt te wachten op een nationaal debat over homo-emancipatie.

Kort Nieuws

  • President Obama is in Zuid-Korea voor een tweedaagse Nuclear Security Summit.  In een speech op de Hankuk universiteit sprakt hij zich gisteren uit voor een wereld zonder kernwapens en kregen Iran en Noord-Korea een waarschuwing.
  • Tijdens de hoorzittingen over Obamacare in het Supreme Court mogen geen live beeld- of geluidsopnamen genomen worden. Mensen stonden gisteren al in de rij om de zaak bij te wonen.
  • Paul Ryan, Republikeinse lieveling en voorzitter van de begrotingscommissie in het Congres, sluit een vice-presidentskandiatuur niet uit.
  • Voormalig vice-president Dick Cheney heeft een nieuw hart gekregen. Opmerkelijk nieuws voor een man van 71.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.