WarRoom

Santorum hervat campagne, Karl Rove begint oorlog tegen Obama, Trump terug in het nieuws

10-04-2012 10:00

Na een lang Paasweekend gaan de meeste Nederlanders weer aan het werk. Dat geldt ook voor de Amerikaanse presidentskandidaten. Terwijl de strijd tussen Obama en Romney steeds meer vorm begint te krijgen, lijkt Pennsylvania de laatste stop te zijn voor de campagnetrein van Rick Santorum.

Santorum hervat campagne
Na een onderbreking van zijn campagne voor de ziekenhuisopname van zijn driejarige dochter Bella, gaat Rick Santorum vandaag weer op campagnetour. Het gaat beter met Bella. De campagne heeft gisteren een schema gepubliceerd met een dag vol activiteiten voor de oud-senator. Alles hangt natuurlijk nog wel af van de ontwikkeling van de gezondheid van Bella, zo benadrukt de campagne. Ondertussen maakte de Romney-campagne bekend geen anti-Santorum spotjes te vertonen op tv zolang Santorums campagne stil ligt. Naar verwachting zullen die ook weer snel hervat worden (zoals deze: we fired him as senator, why promote him to president?).

Peilingen: Obama’s persoonlijkheid populair bij zwevende kiezers
Tussen nu en november zullen de peilingen nog veel en vaak veranderen. Toch geven ze soms een nuttig inzicht in de onderliggende dynamiek van de strijd. Een gisteren uitgekomen peiling doet dat voortreffelijk. Zwevende kiezers in swing states mogen Obama meer dan Romney maar voelen zich ideologisch meer verwant met Romney. Het verklaart de recente strategie van President Obama om Romney neer te zetten als zeer conservatief. Zo drijft hij een wig tussen de ideologie van Romney en die van zwevende kiezers.

Belangrijkste commentatoren hebben thuisstudio
Mensen zoals David Gergen, Sarah Palin en James Carville zie je vaak voorbij komen om de verkiezingsstrijd toe te lichten op CNN en andere nieuwszenders. Maar wist je dat ze dat vaak doen vanuit hun thuisstudio? Eerst verschijnen ze ‘s ochtends op CNN, dan brengen ze de kinderen naar school, stofzuigen ze de woonkamer en dan zijn ze weer op CNN om een ander aspect van de verkiezingen toe te lichten. Het is de ultieme luxe: een nieuwskanaal installeert een camera die op afstand bedient kan worden en dus hoeft een commentator zijn huis niet uit voor een tv-gesprek. Voor de nieuwszenders is het ook een logische zet in een verkiezingsjaar: het is goedkoper dan steeds de commentator naar een studio te moeten laten afreizen.

Romney: “it looks pretty good
In een interview met Mike Huckabee, de oud-presidentskandidaat die maandag zijn nieuwe radioshow lanceerde, blaakte Romney van het zelfvertrouwen. Hij zei: It’s kind of hard for anybody to get the delegates to pass me at this stage, so it looks pretty good. Ook bevestigde hij wat Newt Gingrich al eerder zei op Fox News: dat Gingrich en Romney elkaar vaak spreken en een band hebben opgebouwd. Met Santorum heeft Romney minder intensief contact.

Kort Nieuws

  • New Mexico gouverneur Susana Martinez heeft stevig ontkent interesse te hebben in het vicepresidentschap. De reden: ze zou haar verstandelijk gehandicapte zus niet kunnen missen. De ene ontkenning is de andere niet en daarom houdt Politico een gids bij van wie hoe heeft ontkent.
  • De Republikeinse Super PAC van Karl Rove, American Crossroads, zal zijn oorlog tegen Obama in alle ernst aanvangen deze maand. Dit is nog een teken dat de voorverkiezingen verleden tijd zijn.
  • In een nieuw online spotje vallen de Republikeinen Obama aan door zijn 2008 boodschap te contrasteren met zijn 2012 boodschap.
  • Donald Trump is terug in het nieuws. In juni zal hij de keynote speaker zijn tijdens de conventie van de North Carolina Republican Party.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.