Leven

Danique van Koppenhagen & Tomas Beerthuis winnen NK Debatteren 2012

23-04-2012 12:58

De Utrechtse studenten Danique van Koppenhagen en Tomas Beerthuis hebben gisteren het Nederlands Kampioenschap debatteren gewonnen in Groningen. Het NK duurde twee dagen en was het grootste NK ooit, met als ontknoping een finale tussen de beste debaters uit Nederland. Ze versloegen daarmee meer dan zeventig andere teams van professionals, studenten en scholieren die streden om de titel. Beerthuis werd eveneens beste individuele spreker van het toernooi.

Het NK bestond uit zes voorrondes die ieder over een uniek onderwerp gingen. Zo kwam de hypotheekrenteaftrek aan de orde, maar ook morele vraagstukken zoals in de finale: ‘moeten westerse gezinnen kinderen adopteren uit ontwikkelingslanden?’ Na zes rondes werden de halve-finales bekend gemaakt die vervolgens de beste teams naar de finale stuurden. Een breed scala aan onderwerpen passeerde dus de revue.

Bij het wedstrijddebat gaat het erom dat sprekers zo snel mogelijk tot de kern van het debat komen en op een overtuigende manier een kant van een bepaalde stelling verdedigen. De jury kijkt vervolgens vooral naar argumentatie, maar natuurlijk ook naar stijl en strategie. Op basis van welk team het meest overtuigend een bepaalde positie verdedigt worden de winstpunten verdeeld. Het niveau van het NK stijgt ieder jaar weer. De Nederlanders worden internationaal inmiddels gevreesd als het gaat om debatteren: Nederland leverde al enkele Europese- en Wereldkampioenen af.

Steeds vaker doen ook scholierenteams mee aan debatwedstrijden. Op het NK dit weekend waren enkele tientallen scholierenteams aanwezig. Er was een aparte novicefinale voor onder andere deze teams, die werd gewonnen door Devin van der Berg & Lisa Schallenberg namens het Johan de Witt Gymnasium uit Dordrecht.