WarRoom

Rubio en Romney samen op campagnetour, John Boehner bezorgd om meerderheid in Huis, Romneys uitspraak te Frans?

24-04-2012 10:00

Vandaag is de dag dat er voorverkiezingen zouden zijn in Pennsylvania, Delaware, Connecticut, Rhode Island en New York. Maar na de terugtrekking Rick Santorum doen ze er niet meer toe. De verkiezingen gaan officieel door, maar de opkomst zal laag zijn en Mitt Romney zal waarschijnlijk winnen. Daarom ligt de focus van de Amerikaanse politiek elders.

Romney en Rubio samen op campagnetour
Maandag voerde Mitt Romney samen campagne met Marco Rubio, de senator uit Florida die vaak wordt genoemd als vicepresidentskandidaat. Rubio is de zoon van Cubaanse immigranten en geliefd bij de Tea Party. Als Romneys vicepresidentskandidaat kan hij hem helpen bij twee cruciale groepen: Latino’s en zeer conservatieve kiezers. Rubio heeft net zijn eigen voorstel inzake immigratie gelanceerd. Romney heeft zich tijdens de voorverkiezingen een erg rechts standpunt daarin aangemeten wat het hem moeilijk maakt om bij Latino’s in de smaak te vallen. Wat Romney vindt van het voorstel van Rubio wilde hij nog niet zeggen, alleen dat hij het bestudeert. Noch Romney, noch Rubio wilde iets zeggen over Rubio’s kansen op het vicepresidentschap.

Edwards verdediging: ‘hij bedroog zijn vrouw, niet kiezers’
Maandag is de rechtszaak tegen voormalig presidentskandidaat John Edwards begonnen. De Democraat vecht voor zijn leven. Maximaal 30 jaar gevangenisstraf kan hij krijgen voor het onrechtmatig gebruik van campagnegelden om zijn affaire met een campagnemedewerker en het kind dat hij bij haar verwekte te verbergen. De openbare aanklager beschuldigde Edwards van bedrog: “Edwards did what the evidence will show he always did … deny, deceive and manipulate.” Edwards, die als voormalig advocaat intensief betrokken is bij zijn eigen verdediging, erkent dat bedrog het doel was. Niet het bedriegen van de kiezer, maar het bedriegen van zijn vrouw. Ongeacht de uitkomst, het proces betekent het einde van zijn politieke carrière. In een peiling gisteren bleek dat slechts 3 procent van de Amerikanen nog een positieve indruk had van de voormalige golden boy van de Democraten.

Boehner bezorgd om meerderheid Republikeinen Huis van Afgevaardigden
Voorzitter John Boehner zei maandag bezorgd te zijn om de meerderheid van zijn Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. “I would say that there is a two-in-three chance that we win control of the House again, but there’s a one-in-three chance that we could lose,” zei hij in een interview met Fox News. Aangezien de Democraten 25 zetels moeten winnen om het Huis te heroveren – een hele opgave – kwam zijn opmerking als een verrassing. De kans is groot dat hij geldschieters en kiezers eraan wil herinneren dat ze een verkiezingswinst niet als vanzelfsprekend moeten zien.

Romney prijst Frankrijk, breekt kardinale regel
Maandag overtrad Mitt Romney een kardinale regel in de Amerikaanse politiek: spreek alleen over Frankrijk als je het land bekritiseert. Tijdens een persconferentie beantwoorde hij een vraag van een Franse journalist over zijn herinneringen aan Frankrijk. “I have a lot of memories of France,” zei Romney, “the last vacation we had there, walking around the city of Paris, walking not just on the Champs Elysees but walking over to the Jardin of Luxembourg and around the city.” Volgens sommige was zijn uitspraak van Champs Elysees té Frans. Dat zou blijk geven van elitarisme. Al eerder werd Romney bekritiseerd door Newt Gingrich voor zijn beheersing van de Franse taal. Een andere gematigde presidentskandidaat uit Massachusetts kreeg hetzelfde verwijt. Karl Rove zei ooit over John Kerry in een legendarische uitspraak: He looks French.

Kort Nieuws

  • De Republikeinse Partij in Minnesota wordt niet hun hoofdkwartier uitgezet vanwege het niet betalen van de huur. De partij in die staat kampt al enige tijd met ernstige financiële problemen en uitzetting dreigde.
  • De Obama-campagne volgde het advies van Bill Clinton om Romney niet neer te zetten als een flip-flopper maar als een conservatieve extremist.
  • The Simpsons, een programma uitgezonden op Fox TV, bedankte de zender met deze voetnoot: “This doesn’t include Fox News”.
  • Niemand in het Witte Huis is verantwoordelijk voor het inhuren van prostituees in het prostitutieschandaal waarin de Secret Service is verwikkeld. Twaalf medewerkers van de Secret Service en elf militairen zijn betrokken bij het schandaal.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.