Terwijl de Obama-campagne een groot offensief in heeft gezet om jongeren terug te winnen, was er gisteren breaking news uit de Republikeinse voorverkiezingen. Hoewel het nieuws niemand verraste, markeert de gebeurtenis een belangrijk moment in de strijd om het Witte Huis.
Gingrich stapt uit de race
Bronnen binnen zijn campagne hebben bevestigd dat Newt Gingrich zijn campagne voor het presidentschap stil legt volgende week dinsdag. Inmiddels heeft Mitt Romney contact opgenomen met Gingrich. In zijn speech dinsdag zal Gingrich steun uitspreken voor Romney, met wie hij soms hoogoplopende meningsverschillen heeft gehad tijdens deze campagne. Ook heeft Gingrich aangeboden om campagne te voeren voor Romney. De talking points (een memo met punten voor supporters om aan te halen als zij in de media Gingrich verdedigen) over Newts toekomst is uitgelekt. De enige overgebleven tegenstander van Romney is nu Ron Paul. Maar Paul heeft nog geen enkele staat gewonnen en wordt door niemand als een bedreiging gezien voor Romney.
De impact van Gingrich
De tekortkoming van zijn campagne zijn de tekortkomingen van Gingrich zelf. Een man met groot politiek talent, maar niet zo groot als hij zelf denkt. Al sinds zijn tijd als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is hij ongedisciplineerd en onvoorspelbaar. Ondanks dat 29 dagen na de start van zijn campagne zijn gehele staf hem verliet (ze vonden dat hij niet deed wat nodig was om te winnen), kwam hij terug en stond hij een tijdje bovenaan in de peilingen. Maar iedereen is het er ook over eens dat hij te lang in de race bleef.
Hooggerechtshof lijkt controversiële wet Arizona in stand te houden
Het Hooggerechtshof heeft gisteren tijdens hoorzittingen te kennen gegeven een wet uit Arizona te steunen die al jaren Amerika verdeelt en waar President Obama tegenstander van is. Die wet bepaalt dat politie in Arizona de immigratiestatus van iedereen mag controleren zonder aanleiding. Critici zeggen dat dit tot een heksenjacht leidt waarin alle Latino-ogende mensen constant moeten bewijzen Amerikaan te zijn. De Obama-regering spande de rechtszaak aan tegen Arizona met het argument dat individuele staten niet het recht hebben om hun eigen immigratiebeleid te voeren. Maar zelfs de door Obama benoemde raadsvrouw en enige Hispanic Sonia Sotomayor gaf aan dat dat argument “is not selling very well”. De uitspraak komt in juni, ongeveer gelijktijdig met de uitspraak in de zaak over Obamacare.
Obama probeert jongeren terug te winnen
President Obama heeft deze week een offensief ingezet om de stem van jongeren terug te winnen. Deze week toerde de president langs universiteiten in North Carolina en Colorado om de verlenging van lagere rente voor studieleningen (een voorstel dat Romney nu ook steunt) te promoten. Tegelijkertijd ging hij langs een tv-programma dat vooral goed bekeken is door studenten (waar hij slowjamde) en gaf hij een interview aan het tijdschrift Rolling Stone (waarin hij aangaf fan te zijn van The Daily Show).
Het is een veelgehoord misverstand dat Obama vier jaar geleden een recordaantal jongeren naar de stembus toe lokte. Dat deed hij niet. Wat hij wel deed was het winnen van de jongerenstem met een ongekend hoge marge van 34 procent. In de huidige peilingen is hij een deel van die marge kwijt.
Kort Nieuws
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.