Leven

‘Methode PostNL’ blijkt al jaren praktijk op UvA, mogelijk gesjoemel met tijdelijke arbeidscontracten

26-04-2012 10:31

Het betalen van scriptiebegeleiders per ingeleverde en goed afgeronde scriptie blijkt al langer praktijk te zijn op de UvA. Dit blijkt uit reacties op het artikel UvA hanteert methode PostNL: ‘Docenten krijgen per scriptie betaald’ dat eerder werd gepubliceerd op deze site. Volgens freelance universitair docent en voormalig UvA-docent dr. Linda Duits is “scriptierendement cruciaal geworden de afgelopen jaren”. Volgens Duits krijgen scriptiebegeleiders de instructie “naar de zes toe te werken” en is er wat dit betreft weinig verschil met “docenten in vaste dienst”. Duits: “Dat betekent: scriptieklasjes, vooraf aangeleverde theoretische kaders, vermindering van het aantal pagina’s. Het is de druk waar de neoliberale universiteit onder zucht en die als onvermijdelijk effect kwaliteitsachteruitgang heeft.”

Ook andere universitair docenten laten weten dat het betalen per scriptie inmiddels gewoon is op de universiteit. Ene David laat weten als docent “in het tweede blok een vast aantal uren per afgemaakte scriptie” te kunnen declareren. Dit impliceert dat alle extra uren die de docent in de scriptie steekt niet worden vergoed.

CAO
Niet uitbetalen voor extra uren is in strijd met de CAO volgens een jurist van vakbond Abvakabo. Maar ook de wijze waarop de UvA lijkt te sjoemelen met arbeidscontracten blijkt niet door de beugel te kunnen. Zo laat docente “Herma” weten zes tijdelijke contracten te hebben gekregen: drie keer via het eigen uitzendbureau van de UvA en daarna nogmaals drie keer via Randstad Uitzendbureau. Dit vanwege de flexwet die stelt dat werknemers na drie tijdelijke contracten niet opnieuw mogen worden aangenomen onder een tijdelijk contract. Maar omdat de UvA weigert docenten een vast contract aan te bieden, krijgen de docenten via een uitzendbureau opnieuw een flexcontract.

Dit is echter in strijd met het burgerlijk wetboek (art. 7:668a lid 2) waarin wordt gesteld dat “arbeidsovereenkomsten aangegaan met opvolgende werkgevers die ten aanzien van de verrichte arbeid redelijkerwijze geacht moeten worden elkanders opvolger te zijn tellen gewoon door”. Het is dus maar de vraag of de UvA en andere universiteiten wel volledig legaal handelen wanneer ze docenten na drie tijdelijke contracten opnieuw inhuren via een uitzendbureauconstructie.

Al blijft dit laatste natuurlijk voer voor juristen. Die we bij dezen van harte uitnodigen te komen discussiëren over dit heikele punt.