Nieuwsuur: ‘In Nederland gaat het Italiaanse maffia voor de wind’

03-05-2012 22:27

De Calabrese Officier van Justitie Nicola Gratteri, momenteel de belangrijkste anti-maffia magistraat van Italië, vindt dat Nederland te weinig doet tegen de ‘Ndrangheta, zegt hij tegen Nieuwsuur. “Van Nederland heb ik absoluut niet de indruk dat er een sterk juridisch systeem is dat de maffia dwarszit. […] Momenteel gaat het de maffia voor de wind. Want door de schuldencrisis kunnen ze infiltreren in het normale bedrijfsleven”. Op de vraag of hij van mening is dat in Nederland de ‘Ndrangheta onderschat wordt zegt hij: “Ja, door de overheid zeker.” Volgens Gratteri zijn specialistische teams noodzakelijk.

Hij benadrukt dat de maffia vrijwel onzichtbaar opereert en dat zonder dergelijke teams infiltratie nooit aan het licht zal komen. “Als ik er geen speciale mensen voor inzet, kan ik nooit zeggen of ze ergens wel of niet zijn, dan zal men ze ook nooit ontdekken.” De ’Ndrangheta heeft zich in zijn ogen al stevig geworteld in Nederland.

In februari 2012 publiceerde de KLPD het rapport “De ‘Ndrangheta in Nederland”. In dit rapport wordt gesproken over een groot aantal ‘Ndrangheta-leden in Nederland die hier grote hoeveelheden drugs importeren en doorvoeren. Ondanks het advies in het rapport om diepgaand onderzoek te gaan doen naar ‘Ndrangheta-activiteiten in Nederland, zegt (demissionair) minister Ivo Opstelten geen bijzonder beleid op die groep te zullen gaan loslaten.

Dit was een persbericht van Nieuwsuur dat door Bert Brussen voor DeJaap bij wijze van uitzondering integraal is geplaatst. Bert Brussen waarschuwt lezers nou eenmaal graag voor het naderende einde. Voor straks: WELTERUSTEN!