Terror Terpstra heeft een nieuw concept bedacht voor Inholland, het “Kleiner, beter, exclusiever”- concept . Alles moet kleiner, beter en exclusiever. Dit is de manier waarop hij meent Inholland te kunnen redden. In een interview dat gepubliceerd is op een semi-bekende nieuwswebsite, geeft Terror Terpstra een kijkje in de nieuwe keuken van Inholland en de drastische maatregelen die hij zal gaan invoeren.
Studie, stage, bijbaan?
“Ik wil af van het idee dat studeren en werken samengaan”, aldus Terror Terpstra. Ik kan mij vergissen als ik zeg dat het hele idee van HBO onderwijs juist draait om het samengaan van stages en studeren. Het stimuleren van studenten om zoveel mogelijk ernaast te doen om je zo breed mogelijk te ontwikkelen. Daarbij, hoe kan een student tegenwoordig rondkomen zonder een bijbaan ernaast? Als het aan Terror Terpstra ligt, komt er dus een select clubje welvarend volk studeren bij Inholland. Deze wil hij dan ook selecteren aan de hand van een selectiegesprekken vooraf. Vragen die je tijdens dat gesprek kunt verwachten zijn dan: “Hoe denk je deze opleiding te kunnen bekostigen?” en “Je hebt, mag ik hopen, toch nooit een bijbaantje gehad of wel? “ .
Hij geeft tevens aan dat hij af wil van het institutionele gedachtegoed; niet steeds groter willen worden. Kwaliteit boven kwantiteit, hoe kleiner hoe beter. Leuk bedacht hoor, past helemaal in het nieuwe concept. Hoe kleiner hoe exclusiever en dus gewilder. Iets wat Inholland op dit moment totaal mist. Ze zijn niet gewild. Mijn inziens heeft Terror Terpstra hier zeker wel een goede insteek te pakken. Het is immers algemeen bekend dat exclusieve en schaarse producten gewild zijn.
Geheelonthouding en sociaal isolement
Ook wil hij dat eerstejaars minimaal 50 studiepunten gaan halen, het liefst 60. Holy mac, beste Terpstra, weet u wel wat u zegt? Dit houdt in dat alle vakken in één jaar gehaald moeten worden. Hoe is dit in vredesnaam mogelijk met minstens één bijbaan en een sociaal leven ernaast? Sla ieder boek over ontwikkelingspsychologie er maar op na, in deze fase van je leven moet je jezelf juist op sociaal niveau ontwikkelen. Minstens zo belangrijk als cognitief. Hoe kan een individu dat als het alleen maar in uw exclusieve schooltje moet zitten? Of ziet u het contact met docenten en luttele medestudenten als voldoende? Hiermee dwingt u de student tot geheelonthouding en drijft u ze in de hoek der sociaal isolement.
Meneer Terror Terpstra, u begaat hier een grote fout, een erg grote fout. U begaat hier de fout die menig bestuurder ondergaat, wellicht een kleine troost. U draaft door in uw concept. Hoogst waarschijnlijk uit enthousiasme. Ik wilde een keer een kamer indigoblauw verven en heb vervolgens mijn hele huis indigoblauw geverfd. Puur uit enthousiasme. Hetzelfde zie ik bij u. U wilt een kleinere school, een betere school en een exclusievere school. Om dit te realiseren bedenkt u de gekste plannen en racet u als een kip zonder kop daar naartoe. Niet rekening houdend met andere aspecten. U ziet ook dat die indigoblauwe muur mooi is, maar beste Terror Terpstra, ik kan u zeggen dat een heel huis in indigoblauw niet mooi is.
Angst, druk en onzekerheid
De maatschappij heeft vast begrip voor uw positie, u bent naar Inholland gekomen om ze uit de nesten te helpen. Aan dit karwei bent u begonnen, met twee hijgende honden in uw nek: de NVAO en de media. Alles behalve ideale arbeidsomstandigheden. De prestatiedruk ligt hoog, erg hoog. Mensen nemen onder druk andere beslissingen dan dat ze normaal hadden gedaan. Daar komt ook nog eens bij dat de NVAO nog moet accrediteren. Terror Terpstra dekt zich in het interview al bij voorbaat in. We zouden kunnen stellen dat deze beslissingen de fundamentele eigenschappen angst, druk en onzekerheid hebben. Lijkt mij geen sterke basis.
Het zij u vergeven, indien u belooft vanaf vandaag louter beslissingen te nemen die gemaakt zijn op basis van rationaliteit en verstand en het belangrijkst; rekening houdt met de complexe ontwikkeling van uw doelgroep en alle aspecten die hierbij komen kijken.
De laatste wijsheid die ik u vanuit uw doelgroep wil meegeven: kleiner is niet per definitie beter.