Business

Uiteraard: Moederdag is goed voor omzet van bloemenveilingen

07-05-2012 17:00

Het mag geen verrassend nieuwtje zijn: op Moederdag is een ouderwetsch, deftig en dankbaar bosje bloemen (of een plant) nog altijd de favoriete gift aan moeder. Tevens de meest gemakzuchtige, weinig originele verrassing, maar dat zal de bloemveilingen een rotzorg zijn. FloraHolland laat vandaag in ieder geval juichend weten dat de veilingklokken overuren maken om aan de Moederdagvraag tegemoet te kunnen komen.

Er worden ruim anderhalf keer zo veel bloemen en planten geveild dan in een normale week, schrijft FloraHolland. Dat betekent een omzet van 130 miljoen euro op de marktplaatsen Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk en Eelde. In aantallen gaat het dan om ruim 270 miljoen snijbloemen, 21 miljoen kamerplanten en 21 miljoen terrasplanten, die overigens ook afgezet worden in verschillende andere West-Europese landen waar Moederdag gevierd wordt. In Nederland is Moederdag de belangrijkste bloemendag.

Nog wat statistiekenporno: Nederland heeft een ‘duidelijke voorkeur’ voor gemengde boeketten met ‘een diversiteit aan bloemen, geuren en kleuren’. Veelal bestaan die boeketten uit rozen, gerbera’s, chrysanten, lelies, freesia’s en pioenrozen, meldt het persbericht. De potorchidee is de meest populaire kamerplant. Want heel geschikt om een strik omheen te binden. Potroosjes, kalanchoës en hortensiaplanten zijn ook populair. Voor de buitentuinen zijn de jasmijn, hibiscus, mandevilla en campanula in trek.