Volgens schrijfster Ileen Montijn mag adelijk Nederland weer zonder gêne met hun adellijke afkomst pronken. Ze geeft aan dat wij ons bevinden in het ‘Revival van de Adel’-tijdperk. Een tijdperk waarin de adellijke klasse van Nederland weer voor zichzelf durft uit te komen en haar voorrechten en privileges weer met beide handen aangrijpt. Alsof we onze handen nog niet vol hebben met hautaine politici en woeste vakbonden. Het ‘Revival van de Adel’-tijdperk krijgen wij er zomaar bij. Daar waar men in 1994 hoopte, door invoering van een nieuwe publiekrechtelijke status, dat de adel een stille en langzame dood zou sterven, bleek het tegendeel van waar. De Nederlandse adel wil in 2012 juist weer in the picture komen en aanzien krijgen. Met alle privileges van ‘vroeger’.
‘Dare to be different’
Volgens Montijn heeft onze adel behoefte aan distinctie. Ze willen anders zijn dan het gepeupel. Een mooi voorbeeld van het ‘Dare to be different’-concept. De vraag blijft in hoeverre wij dit als doorsnee volk moeten accepteren. Heeft niet ieder mens behoefte aan distinctie? De vraag “Waarom zij wel en wij niet?” – komt dan in ons op.
Hetzelfde rechtvaardigheidsgevoel als in de ‘vroeger’ komt weer bij ons opborrelen. De adel van toen verrichte geen arbeid, betaalde weinig dan wel geen belasting, leefde van de opbrengsten van boeren en had luxe, heel veel luxe. Rechtvaardigheid, alleen voor rijken.
Miepen over rechtvaardigheid, sociale gelijkheid is echter zinloos. Zinvol is te kijken hoe wij, als gemeen volk, hier een slaatje uit kunnen slaan. Hoe kunnen we dit verheven volk uitbuiten op arglistige wijze.Het zijn per slot van rekening ontiegelijk welvarende mensen. Dus waarom niet kijken hoe we ze compleet kaal kunnen plukken? Ervoor zorgen dat zij hun edele leven kunnen leven zoals zij dat wensen en onze schatkist is weer wat bijgevuld.
TAFKAK
Laten we onze nieuwe stroming van Aristocraten dus zinvol en tactisch inzetten. Laten we accepteren en aanmoedigen dat de geridderde aristocraten ons parlement zullen bevolken en de regering vormen. Laat ze hiermee het TAFKAK akkoord en de Kunduz-coalitie in spe finaal overmeesteren. Dit is de oplossing voor de eurocrisis. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap. Wij geven onze adel de ruimte en de positie die ze nodig hebben om zichzelf opnieuw te profileren. De tegenprestatie is dat zij met hun financiële middelen ons uit deze crisis helpen.
Frans, Jeroen en Maarten
Het lot van Nederland ligt dus in de handen van het jonge adel, dat doorgaans hoog is opgeleid en studerende in Utrecht of Leiden. Het is aan hen om ons uit deze barre tijd te halen. Dat onze toekomst in handen van Brussel of Den Haag ligt, blijkt dus een totale illusie. Alleen onze adel kan ons uit de beerput trekken. In plaats van ons tegen hun te keren, zullen we ze moeten omarmen. Daarom de oproep:
Beste Baron Frans van Panthaleon van Eck, Jonkheer Jeroen van Lidth de Jeude en Jonkheer Maarten von Balluseck laat ons simpele burger in deze eurocrisis niet in de steek. Help ons deze barre tijd door.
Moge dit niet alleen een oproep zijn aan de bovenstaande drie edele heren maar ook aan alle andere leden van adellijke families die geregistreerd staan in het filiatieregister van de Hoge Raad van Adel in Den Haag. Het is nu weer aan jullie.
Giselle Schellekens hoopt dat er nog ergens een familiewapen en landgoed en dito fortuin opduikt
Foto: Wikimedia/Public Domain