ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: helft van Nederland is klaar met Griekenland

17-05-2012 13:00

Gisteren is er onder een representatieve steekproef van meer dan 2500 Nederlanders een onderzoek gedaan over hun reactie op de ontwikkelingen in Griekenland en hun verwachtingen over de toekomst. Uit de resultaten valt wederom op hoe groot de verschillen zijn in oordeel tussen de kiezers van de verschillende partijen.  Daarbij bevinden zich de PVV- en GroenLinks-kiezers zich aan de tegengestelde uiteinden van het spectrum. Het is goed denkbaar dat als Griekenland in de zomer inderdaad uit de eurozone gaat/stapt dat dit ingrijpende gevolgen heeft op de uitslag op 12 september in Nederland.

46% van de Nederlanders vindt dat we, ongeacht de uitslag op 17 juni a.s., geen geld meer naar Griekenland moeten lenen/geven.  5% geeft aan dat we Griekenland moeten blijven steunen, ook als er een regering komt die de afspraken met Europa niet wil nakomen. De verschillen naar stemkeuze bij vrijwel alle vragen kan via deze vraag goed worden aangegeven: Op de stelling “Geen geld meer naar Griekenland”, komen de volgende percentages: PVV-kiezers 89%,  SP 57%,  VVD 47%, CDA 37%, PvdA 27%, D66 21%, Groen Links 15%.

62% verwacht voorts dat Griekenland de eurozone zal verlaten, 40% vindt dat we geen steun aan Griekenland hadden moeten geven (waaronder een grote meerderheid van PVV- en SP-kiezers), 37% denkt dat een faillissement van Griekenland fors negatieve gevolgen zal hebben op de economie van Nederland.

Stellingen en cijfers
Er is een aantal stellingen voorgelegd aan de kiezers n.a.v. dit onderwerp. Dan blijkt o.a. het volgende:
– 56% neemt het de politici erg kwalijk als we veel geld gaan verliezen door de steun aan Griekenland.
– 52% vindt dat het wel goed is dat we geprobeerd hebben om dit faillissement te voorkomen.
– 56% denkt dat als we Griekenland niet hadden gesteund we minder hadden moeten bezuinigen.
-56% denkt dat de politici ons in 2010 bewust verkeerd hebben voorgelicht over het feit dat we het geld van Griekenland zouden terugkrijgen.
– 70% is bang dat na Griekenland ook Spanje aan de beurt is.
– 42% geeft aan dat wat er in Europa gebeurt ook voor een behoorlijk deel een rol zal spelen bij de stemkeuze op 12 september.

Er valt nu niet te voorspellen wat de komende maanden in en rondom Griekenland gaat gebeuren. Maar één ding is wel zeker. Mocht voor 12 september a.s. Griekenland uit de euro stappen/gaan dan zal dat forse gevolgen kunnen hebben voor de stemkeuze van de Nederlanders. De kans is groot dat dit dan SP en PVV electoraal geen windeieren zal leggen.