Er woedt sinds een aantal maanden een generatiestrijd in Nederland. Deze zat er al aan te komen, maar de G500 heeft hem nu echt doen losbarsten. Hoewel Sywert blijft benadrukken dat het hem niet om een strijd tussen jong en oud te doen is, neemt de oudere generatie toch graag de handschoen op. De kritiek komt voornamelijk van de senioren. Vanuit jongeren heb ik op dit vreemde commentaar nauwelijks kritiek vernomen. Het is niet vreemd dat ouderen in het verweer komen. Ze zien hun politieke macht bedreigd. Waar de omroepen, de vakbonden en de meeste politieke partijen (PVV en SP voor de laagopgeleiden en de VVD en CDA voor de middenklasse) zich inzette voor de ouderen, ontstaan er nu steeds meer organisaties die zich inzetten voor de jongeren.
Daarnaast hebben de ouderen veel te verliezen en wanneer je veel te verliezen hebt ben je niet zo happig op verandering. Ouderen vergeten echter dat ze geen aparte groep zijn. De ouderen van nu waren ooit de jongeren van toen en de jongeren van nu zijn ooit de ouderen van dan.
De G500 wordt eigenbelang verweten. Hierin hebben de oudere criticasters wellicht gelijk, ze vergissen zich alleen de omvattendheid van eigen. Het gaat niet om het eigenbelang van de (hoogopgeleide) jongeren, het gaat om het eigenbelang van jong en oud, nu en in de toekomst. Het gaat kortom over het eigenbelang van Nederland. De student van nu, mag best meer opkomen voor dat eigenbelang.