Klassiekertje qua voorbeeld Social Engineeren eigenlijk op de mailinglists van Digischool. Via deze ‘vakcommunities’ kunnen docenten tips uitwisselen, of gewoon klagen hoe strontvervelend de leerlingen vandaag wel weer niet waren. En hoe strontvervelend waren de leerlingen vandaag dan? Nou, die hadden dus ontdekt dat je maar het beste jezelf ook kunt inschrijven en gewoon meelullen alsof je ook een docent bent. Is er een proefwerkje in aantocht? Dan vraag je van te voren even aan je collega’s wat het lesmateriaal ook alweer was:
Ik ben op zoek naar materiaal voor een toets over de cursus Formuleren. Kenners hiervan weten volgens mij wel wat ik bedoel. (via)
“Kenners weten wat ik bedoel”, de zin die de alarmbellen bij alle echte docenten op de mailinglist doet rinkelen natuurlijk, of toch niet?
Vertrouwen
Doen alsof je bij de incrowd hoort, het klassieke teken dat je er niet bij hoort, toch? En kan het nog vager, waarom vraagt een docent niet om een specifieke toets? Maar dan nog is er geen man over boord, niemand gaat zomaar toetsen delen op een openbare mailinglist natuurlijk. Rust nog auteursrecht op ook, dus dat doet een docent sowieso niet.
U raadt het al: docenten zijn ook maar mensen en trappen toch heerlijk gewoon in alle klassieke trucjes. Na “hallo, met de IT-afdeling, mag ik uw wachtwoord” is anderen om hulp vragen bij een probleem de meest klassieke manier om aan informatie te komen. Iedereen wil namelijk graag collega’s uit de brand helpen, die er ook niets aan kunnen doen dat de schoolleiding de juiste toetsen niet op voorraad heeft. “Wij tegen het systeem!” En dus is het nu zo ver dat men niet kan uitsluiten dat leerlingen al een tijdje gewoon hun aankomende toetsen van tevoren even opvragen via de ‘vakcommunity’:
we kunnen gerust aannemen dat leerlingen inmiddels alle methodegebonden toetsen wel hebben weten te bemachtigen via dit soort acties
Trololololooo. Slimme leerling, of goedgelovige leraar? Voor alle standaard trucjes leest u gewoon dit boek, een telefoon aannemen en een vraag beantwoorden zal daarna nooit meer hetzelfde zijn.
CC-Foto: ‘fsse8info‘