ThePostOnline

Politiek? Kun je dat eten?

29-05-2012 10:16

Het is ernstig gesteld met de politieke kennis van de gemiddelde jongere. Het had niet veel gescheeld of ze verwachtten een exotische maaltijd als je het over ‘politiek’ had. Tofik Dibi (GroenLinks) probeerde de jeugd nog te betrekken bij zijn campagne door de legendarische uitspraak “BAM!”, die hij keurig geleend heeft van de heren uit Maaskantje. Het mocht niet baten. Met zijn BAM! kreeg Dibi enkel de lachers op zijn hand.

Ondanks dat het nu erg gemakkelijk zou zijn om de jeugd van tegenwoordig de schuld van de desinteresse te geven, moeten we vooral niet het hedendaagse onderwijssysteem vergeten. Een vak als maatschappijleer wordt pas in de laatste jaren gegeven. De kennis die je in deze relatief korte tijd opdoet, reikt dan ook niet veel verder dan de definitie van de trias politica en wat een verzorgingsstaat inhoudt. Politieke diepgang mist.

En dan sta je daar. Je bent achttien jaar oud en mag gaan stemmen. Je hoort veel op televisie over wat er gaande is in de Haagse politiek, maar desondanks heb je geen flauw benul waar de partijen voor staan. Het verschil tussen links en rechts, progressief en conservatief, liberaal en socialistisch… Mijn inziens is het totaal niet vreemd dat het gros van de jeugd massaal op de PVV stemt. Haar standpunten wat betreft het immigratiebeleid staan als een paal boven water. Wilders’ populistische uitspraken doen het kennelijk goed bij politiek ongeïnteresseerde jongeren.

Het lijkt ook een beetje oubollig om nog op partijen als het CDA of de ChristenUnie te stemmen. De christelijke uitgangspunten van deze partijen interesseren veel jongeren niet meer. “Ik ben niet eens gelovig, dus waarom zou ik”, is een in onze omgeving vaak genoemd argument. Ons is in ieder geval duidelijk geworden dat de jeugd weinig over de politieke partijen kan vertellen. Waar staan ze voor, wie zijn er belangrijk binnen de partij – ze hebben geen flauw benul.

Kortom: het onderwijs moet vroeger aandacht schenken aan de landelijke dan wel Europese politiek. De vraag wat een staatssecretaris is, deed ons laatst bijna in huilen uitbarsten. Nee, het is niet hetzelfde als een secretaresse. We weten zeker dat jongeren na al een paar lessen verder kijken dan een populistisch immigratiebeleid, dus waarom zullen we het niet gewoon proberen met z’n allen? Wij zeggen: doen!

Sander van Hirtum is negentien jaar oud en heeft kennis van politiek. Dat wil zeggen: boven gemiddeld. Maar dat is dan weer niet zo moeilijk.