Je hebt het vandaag en gisteren al eerder gelezen op DeJaap: Oranje is een waardeloos team. Vier jaar geleden werd weliswaar slechts de kwartfinale gehaald, maar dat ging gepaard met prachtig voetbal. In Zuid-Afrika kwamen ‘we’ tot de finale van het WK, door onder anderen Brazilië te verslaan. Nu hebben ‘ze’ de eerste wedstrijd van het EK verloren en meteen geven de Nederlanders geen cent meer voor hun kansen.
Hoe kan het toch dat een team op één moment geliefd is in Nederland en vervolgens binnen een poep en een scheet wordt uitgekotst? In Amerika hebben ze daar een term voor: de bandwagon.
Bandwagon
Op de bandwagon spring je als het goed gaat, een team sympathiek is, of het de underdogpositie inneemt. Van de bandwagon spring je door schandalen, te veel succes of een favorietenrol.
Dit fenomeen vindt altijd, bij elk toernooi en elke competitie plaats. Zo was iedere Nederlander in 2002 voor Zuid-Korea, in de tijd van Rijkaard voor Barcelona en zelfs Ajacieden gaven Feyenoord complimenten voor hun goede spel en verrassende resultaten. Nu is iedereen Zuid-Korea allang vergeten, juichen we als Barcelona eruit vliegt tegen Chelsea en over een paar jaar slaan Ajacieden weer net zo vrolijk de hersens in van Feyenoorders.
De bandwagon is een interessant fenomeen, maar is het ook een goed meetpunt?
Small sample size
Nog een Amerikaanse sportterm: small sample size. Laat je niet van de wijs brengen door één wedstrijd, of zelfs een handjevol wedstrijden. Natuurlijk draait een eindtoernooi als het EK om het nu, het kan immers binnen drie wedstrijden over zijn.
Echter is het wel goed om in het achterhoofd te houden. Denemarken heeft een matig team, zeker als je dat vergelijkt met Oranje, Duitsland en Portugal. Gisteren hebben de Denen geluk gehad. Hoeveel kansen hebben ze gehad? Drie? Dat er daar dan toevallig eentje van ingaat (een afgeketste bal en vervolgens door de benen van Maarten Stekelenburg) betekent niet dat de Denen opeens ‘effectief voetbal’ spelen. Nee, gisteren ging de bal erin. Dat betekent niet dat ze dat geluk tegen Portugal en Duitsland weer zullen hebben.
Van de andere kant bekeken: hoeveel kansen heeft Nederland gehad? Robben op de paal, Van Persie en Huntelaar alleen voor de keeper. Dit zijn drie spelers van wereldniveau, maar ook zij missen weleens kansen. En dat kan gebeuren in negentig minuten voetbal. Maar ook hier geldt: dat betekent niet meteen dat we er niets van kunnen.
Goed voetbal
Veel kansen krijgen, vrijwel niets weggeven en toch verliezen. Het kan de beste overkomen. We moeten ook naar het grote plaatje kijken. Woensdag staat de wedstrijd tegen Duitsland op het programma. Daar beginnen we met 0-0, weliswaar tegen een beter team. Van Duitsland kan gewonnen worden. Sterker nog, waarom niet? Het is niet zo dat de Duitsers de pannen van het dak speelden tegen Portugal.
Denemarken is in staat om de volgende twee wedstrijden te verliezen. En in dat geval is het aan Nederland de taak om tegen Duitsland in ieder geval een punt te pakken en van Portugal te winnen. Als dat lukt zijn we door en staan we in de kwartfinale met een schone lei. En als dat niet lukt zijn ze niet fit, slecht gecoacht en kunnen ze er niets meer van.