Het was een spannende dag gisteren, maar de uitspraak van het Hooggerechtshof over president Obama’s zorgwet bleef uit en wordt nu op donderdag verwacht. Wel was de controversiële immigratiewet van Arizona aan de beurt.
Arizona immigratiewet sneuvelt, maar niet helemaal
In 2010 was niet alleen de hervorming van de zorg groot nieuws, ook een wet in de staat Arizona was een langdurig onderwerp van controverse. De regering Obama vocht de immigratiewet aan omdat hij discriminerend zou werken voor iedereen met een Latijns-Amerikaans uiterlijk. Grootste punt van kritiek was het onderdeel dat voor het gemak ‘show me your papers’ genoemd wordt: als de politie ook maar de minste aanleiding heeft om iemand te verdenken van illegaliteit, kan hij ze vragen om hun identiteitsbewijs. Critici zagen hierin een vorm van racial profiling die iedereen met een kleurtje en Spaans accent verdacht zou maken.
Het controversiële ‘show me your papers’ is nou net het onderdeel van de wet dat de toets van het Hooggerechtshof wel overleefd heeft. Maar het merendeel van de wet, die nog niet in effect is, moet wel teruggedraaid worden. Zo zal het geen overtreding zijn om geen papieren op zak te hebben die iets zeggen over je verblijfstatus, wordt het geen misdrijf om als illegaal te solliciteren naar een baan, en kan de politie geen mensen arresteren en vastzetten puur op de verdenking van illegaliteit.
Het zal wel mogelijk zijn om naar papieren te vragen als mensen om andere redenen zijn aangehouden of vastgezet. Tegenstanders van de Arizona immigratiewet, waaronder president Obama, zullen dan ook nauwlettend in de gaten houden hoe het overgebleven deel in de praktijk uitwerkt. Wellicht krijgt de juridische strijd nog een vervolg als de wet eenmaal in effect gaat en in de praktijk toch tot racial profiling zou leiden.
Beide partijen claimen winst
De uitspraak van het Hooggerechtshof kan door beide partijen als winst worden uitgelegd. Lokale Republikeinen en Democraten in Arizona riepen allebei de overwinning uit. De Republikeinse Arizona gouverneur Jan Brewer, bepaald geen vriendin van president Obama, noemde het een “victory for the rule of law”. SCOTUSblog legde de uit als winst voor Team Obama: “On net, the SB1070 decision is a significant win for the Obama Administration. It got almost everything it wanted.” Most parts of the law were rejected, with only one really controversial provision remaining (“check your papers”).
Ook de media was verdeeld: CNN en het linkse MSNBC legden het accent op het merendeel van de wet dat verworpen was, terwijl het rechtse Fox News de nadruk legde op wat behouden bleef. Maar toen de uitslag binnen kwam leverde dat aanvankelijk wel wat verwarring op:
http://www.youtube.com/watch?v=MD2l93ZCSZI&feature=player_embedded
Mitt Romney bekritiseert Hooggerechtshof
Team Romney had eerst alle moeite om het onderwerp te omzeilen, maar kwam uiteindelijk toch met een verklaring. Mitt Romney was niet te spreken over het oordeel van de hoogste rechters. Hij is van mening dat de staten zelf hun immigratiebeleid zouden moeten mogen bepalen: “given the failure of the immigration policy in this country, I would have preferred to see the Supreme Court give more latitude to the states, not less. And there are states now under this decision have less authority, less latitude to enforce immigration laws.”
Kort nieuws
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.