Mailen over de Tour #1

29-06-2012 19:00

Ha die Mies!

Nog één nachtje slapen! Ik ren hysterisch heen en weer tussen m’n laptop – met m’n Tourpooltjes schuiven – en de voorraadkast. Heb jij alles al ingeslagen? Genoeg koffie, thee en rookwaren? Ik twijfel nog over rode of witte wijn. En voor bij De Mart vanaf zaterdag natuurlijk kaas. Een Avondetappe zonder wijn en kaasjes is als een tijdrit zonder Zwitser.

Proloog in Luik morgen. Het lijkt altijd een kleinigheid, die paar kilometer tijdrijden, maar de winnaar rijdt straks mooi wel in het geel. En misschien wel een paar dagen ook, want veel tijdverschil wordt er niet gemaakt in die eerste week. Wiggins? Evans? Sagan misschien wel? Of toch Tony Martin? Je weet dat ik het liefst de ouwe Faab zie winnen, maar ik zie het somber in. Al zal hij flink gemotiveerd zijn, hij won in Luik tenslotte z’n eerste geel in 2004. Nou ja, een mens kan dromen. Ik kan trouwens niet wachten tot het moment dat Herbert Dijkstra zaterdag de wegenkaarten erbij pakt. Zelfs bij zo’n kort ritje is het tenslotte van het grootste belang te weten op welke provinciale weg de renners zich bevinden. Met de kaart op schoot de Tour kijken, kom daar maar eens om bij die Belgen van jou!

Wie ik ga aanmoedigen de komende drie weken? Keedol natuurlijk, mijn Australische held. ‘Van wieltjesplakker tot winnaar’, ik heb de titel van z’n biografie al klaar. Hoe ga jij je trouwens redden zonder Contador? Ik zal hem en Andy Schleck missen in de bergetappes, maar ik ben blij dat we van dat suffe ‘pistolero’-gebaartje verlost zijn zeg.

O, vergeet niet dat De Belg vanavond al met Vive le vélo begint hè?

Leve de Tour!
Ponckster

Hola Poncke!

Hevige Tourkoorts hier. Symptomen: verhoogde bloeddruk, staren, zuchten, dwangmatig op de klok kijken, boodschappen doen en de helft vergeten te kopen, nog een keer boodschappen doen, tamelijk zinloos allemaal. Apathie en euforie wisselen elkaar razendsnel af. Rillingen, huiveren, kippenvel, geen eetlust wel dorst. Dat werk.
Ik vind het uiteraard een Grote Schande dat Contador niet mee mag doen want hij is de beste van allemaal. En dat Andy Schleck niet meedoet is tragisch maar het is wel beter zo. Hij en Contador zijn de grote rivalen van deze generatie voor het geel op de Champs-Elyssées. Punt. Uit.

Ik ben bij gebrek aan El Pistolero voor Wiggins. Ik heb sowieso een zwak voor Britten maar hij was zo overtuigend in de Dauphiné dat ik al mijn euro’s op hem zet. En als hij Evans uit het geel kan houden ben ik helemaal tevreden. Keedol die altijd scheef op zijn fiets zit te loeren naar het achterwiel van de renner die voor hem rijdt. Prima, maar daar hou ik niet van. Ik hou van renners met talent. Jongens die schijnbaar zonder moeite op de zwaarste beklimmingen omhoog vliegen – met groot of klein verzet, maakt mij niet uit. Ik hou van aanvallers, uitdagers, grinta, maar wel graag met elegantie ongeacht het lijden en de pijn. Mooi sterven is ook een kunst.

O, wat is de Tour toch prachtig. Hoofse sadomasochistische liefde voor gevorderden. En dat allemaal voor ons, de kijkers. Heerlijk hoor. Sporza begint morgen al om 14.30 uur, de NOS 10 minuten later.

Hup!
M

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.