Mailen over de Tour #2

30-06-2012 19:58

Hola Poncke!


Heb je vanochtend de column van Bert Wagendorp in de Volkskrant gelezen over de Tour als een klassiek drama? “Een drame à l’improviste, waarvan het verloop door toeval, onvoorspelbaarheden, onverwachte invallen en weer en wind wordt bepaald. Alle acteurs hebben een ander scenario in hun hoofd en uit die chaos van beoogde verhaallijnen ontstaat, zonder noemenswaardige regie, le tragi-comédie du Tour.”

Exact. Daarom is de Tour ook zo geschikt voor wat ik maar noem de marathonkijkers: mensen die in één ruk een serie op dvd uitkijken omdat ze niet meer kunnen of willen ontsnappen uit de dramatische arena waar ze ingezogen zijn. Het is een heerlijke verslaving.

We zijn vertrokken voor drie weken non stop Tour kijken. Wat een feest. Ik moest gisteren een traantje wegpinken bij de tune van Vive le vélo! Sentimenteel gedoe, maar wel recht uit het hart. En vandaag hebben we de eerste 6,4 kilometer afgelegd: Luik-Parijs 3497 km.

Volgens José De Cauwer durven de Nederlanders niet meer te winnen. Terwijl we toch met 18 man in de Tour zijn. Ik geloof in Poels, Westra en Hoogerland, terwijl iedereen het heeft over Gesink, Mollema en Kruijswijk. Daarom! We hebben prachtige renners in deze Tour. Maar niet voor de proloog. Chavanel in zijn eeuwige Franse driekleur deed het uitstekend. (Wint die man elk jaar het Franse kampioenschap?) Maar de echte kanonnen moesten toen nog komen. En toen reed Tony Martin lek! Vijf minuten onderweg en poef, weg droom. Wiggins reed een mindere tussentijd maar maakte het in het tweede deel goed. En toen kwam Fabian.

Deze Tour opnieuw geen bonificaties. Ik vind dat jammer, het maakt de aankomsten toch net iets spannender als er extra seconden te verdienen zijn.

Morgen om 14.10 uur gaan we verder, zowel op Sporza als bij de NOS.
Hup!
M

Ha die Mies!

Jij pinkte een traantje weg bij de tune van Vive le Vélo, ik geeft toe dat ik net even moest slikken bij Cancellara in het geel. Maarten en Herbert riepen wel steeds dat hij favoriet was, maar na alle ellende dit seizoen – die dramatische Ronde van Vlaanderen – was ik er toch niet gerust op. Acht jaar na dato weer in het geel in Luik, prachtig. En wat moet het een opluchting zijn voor Radioshack, het team waar echt alles fout gaat dit jaar.

Maar hét hoogtepunt van vandaag moet de acrobatiek van Peter Sagan zijn. Echt ieder ander was onderuit gegaan, wat een kerel is dat. Heb je die foto gezien? Auw! Ik ben heel benieuwd naar morgen, hij is extra gebrand op wraak natuurlijk. Let op hem morgen bij de finish in Seraing!

Had jij dat nou ook vanmiddag, dat het allemaal nog een beetje onwerkelijk was? Ik keek naar de tv en zag wielrennen, maar het begint nu pas tot me door te dringen dat het de Tour is. DE TOUR! Nog drie weken heerlijkheid. Wat je zegt, nog 3497 km tot Parijs. En zoals Maarten Ducrot altijd roept: ‘We gaan het meemaken!’ Wiggins? Evans? Wiggins? Evans? In ieder geval viel de witte trui van vorig jaar, Rolland, enorm tegen. Ook Sammy Sanchez bakte er weinig van. Leipheimer idem. Maar let op Froome hè? Maar negen seconden achter zijn kopman Wiggins. Hou die man in de gaten.

O, en die De Cauwer van jou? Die wil ik nog wel eens horen als Vanendert, Van den Broeck en Gilbert er niets van bakken dit jaar. Ik ben mijn Bauke Mollema-sjaal al aan het breien. Hup Groningen!
Leve de Tour!
Ponckster

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.