Vanavond speelt Spanje in Kiev de derde achtereenvolgende grote finale. Na de EK-finale in Wenen in 2008 en in Johannesburg in 2010 kan Spanje voor de derde keer op een rij ook zo’n grote finale winnen. En als ze dat vanavond doen, bevestigt dit Spanje eens temeer dat het één van de beste landenteams ooit is. Het is slechts iets langer dan vier jaar geleden dat niemand ooit rekening hield met een eindoverwinning van Spanje in een groot toernooi
Ja, de Spanjaarden hadden dikwijls een goede ploeg, maar strandden altijd voortijdig en vaak niet eens in het zicht van de haven. Nooit kwam Spanje ver. Waarom zou je er dan ook rekening mee houden dat ze ooit gaan winnen? Zelfs toen Spanje goed begon in Oostenrijk rekende bijna niemand ze tot de favorieten. Dat was gewoon onmogelijk.
Favorietenrol
Het EK 2008 was het eerste kampioenschap dat Spanje won en sindsdien is dat sentiment van ‘ze winnen toch nooit iets’ helemaal omgeslagen. Spanje reisde als de grote favoriet naar Zuid-Afrika en liet zien met die rol om te kunnen gaan. Op een slippertje in de poulefase na bereikten de Spanjaarden vrijwel onbedreigd de finale waarin ze Neder…. Waar waren we?
De favorietenrol. Diezelfde favorietenrol heeft Spanje ook op dit EK en net zoals in 2010 loopt alles volgens koers. Het verschil met twee en vier jaar geleden is echter dat er geen sprake lijkt te zijn van totale dominantie. Tegen Italië werd in de eerste poule-wedstrijd gelijk gespeeld. Dat is op zich geen schande, maar we herinneren ons allemaal nog de besluiteloosheid van Mario Balotelli voor het doel van Iker Casillas. Als Balotelli nou geschoten had…
De onkraakbare Spaanse speelstijl, die nu als saai wordt gezien in plaats van als tikkie takkie, lijkt toch een beetje gekraakt te zijn. Niet alleen Italië wist zich een beetje raad met Spanje, ook Portugal in de halve finale had genoeg kansen om hun buurland op de pijnbank te leggen. Dat lieten ze na, en dat is vooral een compliment aan Casillas, die zich overigens samen met zijn tegenspeler in het Italiaanse doel Gianluigi Buffon weer onderscheid als één van de beste doelmannen ter wereld. Maar ook de beste doelmannen worden wel eens gepasseerd.
Finale
En nu is het de vraag of dat vanavond gaat gebeuren. Italië lijkt in het toernooi te zijn gegroeid, terwijl Spanje nog weinig flitsends heeft laten zien na de poulefase. En kan het zo zijn dat Italië vanavond de titel pakt en daarmee de hegemonie van Spanje omver werpt? Ja, dat kan. Niet alleen heeft Italië al een keer tegen Spanje gespeeld dit toernooi, ook heeft Italië goed kunnen kijken naar het bestrijdingsplan van Portugal. Met de ijzersterke Italiaanse verdediging, de dit toernooi geniale Andrea Pirlo en de in vorm zijnde Balotelli en Antonio Cassano heeft Italië genoeg wapens om er in Kiev met de titel vandoor te gaan.
Dat gezegd hebbende is Spanje natuurlijk de favoriet. Met Xavi en Andres Iniesta heeft Spanje niet één geniale middenvelder, maar twee. Een duo dat elke wedstrijd van het seizoen met elkaar speelt bij Barcelona en met Xabi Alonso ook nog eens een derde topper in de rug heeft. De kans is aanwezig dat Pirlo amper aan de bal komt en dat Spanje zich makkelijk naar de titel tikt.
Legende
En als Spanje vanavond wint bevestigt het de legende. Dan kan er gesproken worden van misschien wel het beste en meest constante landenteam ooit. Een team dat dan ook op het WK 2014, samen met gastland Brazilië, de grote favoriet is voor de titel.
Maar als Spanje verliest, blijft het ‘slechts’ steken op twee titels achtereen. Dat is natuurlijk een prestatie vanjewelste, maar niet uniek op zich. Frankrijk won immers in 1998 en 2000 ook twee toernooien achtereen.
Nee, als dit Spanje echt de geschiedenisboeken in wil gaan als legendarisch moet er vanavond gewonnen worden; een definitieve bevestiging van wat wij nu weten, maar misschien over tien jaar weer zijn vergeten.