Business

Rapport Eurostat: Euro leidt tot massawerkloosheid

02-07-2012 14:35

Uit een publicatie van Eurostat (het Europese bureau voor statistiek) blijkt dat de werkeloosheid in de Eurozone in mei 2012 tot 11,1 procent van de beroepsbevolking is gestegen. Dit is niet eerder zo hoog geweest. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is de werkloosheid 8,2 procent en in Japan slechts 4,4 procent. De werkloosheid in de eurozone (17 landen) ligt gemiddeld ook iets hoger dan in de gehele EU (27 landen), daar is de werkloosheid 10,3 procent in mei 2012. Nederland  en Oostenrijk zijn de twee landen met de laagste werkloosheid, respectivelijk 5,1 en 4,1 procent. Spanje heeft de dubieuze eer om de lijst aan te voeren met een alarmerende 24,6 procent.

Vergeleken met een jaar geleden is in acht lidstaten de werkloosheid gedaald, in één land gelijk gebleven (Hongarije) en in 18 Eu-landen is de werkloosheid gestegen sinds mei 2011. De grootste stijging was te zien in Griekenland, hier steeg de werkloosheid met maar liefst 6,2 procentpunt (van 15,7 procent tot 21,9 procent). Spanje was wat groei van de werkloosheid betreft tweede, hier was sinds 2011 een stijging te zien van 3,7 procentpunt. Ook Cyprus hoort bij de landen met de grootste stijging van de werkloosheid. Hier steeg het percentage van 7,5 tot 10,8.

Het is duidelijk dat juist de laatstgenoemde drie landen de eurozone momenteel de meeste kopzorgen geven. Misschien is er een significante correlatie tussen stijgende werkloosheid en ‘aan moeten kloppen’ bij de EU voor financiële steun? Dit zou dan nog eens kunnen benadrukken dat het voor het beheersen van de problemen  in Europa toch vooral niet ten koste van werkgelegenheid bezuinigd moet worden, zoals onlangs President Obama al namens de G8 adviseerde? Hij zei na de laatste G8-top dat de nadruk vooral op economische groei moest liggen. En misschien ligt hier het begin van de oplossing om te proberen onafhankelijk van de conjunctuur in de wereld de EU-landen uit de rode cijfers te krijgen. Naar verluidt wordt de wijze waarop de EU de problemen van Cyprus en Spanje aanpakt bepalend voor het voortbestaan van de Euro. (En wat gaat die oplossing de Europese belastingbetaler dan weer kosten?) Het belooft een spannende tweede helft van 2012 te worden.

Het hele rapport van Eurostat inzake werkloosheidscijfers in de EU vind u hier als PDF.