Mailen over de Tour #4

02-07-2012 20:00

Hola Poncke!

Vandaag fietsen we richting Franse grens. Een etappe voor de sprinters. Mark Cannonball Cav Cavendish tegen Peter The Terminator Sagan. Wat een grote kleine mannen! En allebei hondsbrutaal. Sagan kan onvoorstelbaar zuipen, volgens Smeets. De Mart spiegelde ons gisteravond in de Avondetappe het volgende beeld voor: Sagan achter een keukenemmer met 10 liter bier die The Terminator met twee handen aan de mond zet en hup, ad fundum met de huig open naar binnen snokt. Goh! Respect!

Lekker weer vandaag in de Tour. Dat geeft fraaie helikopterbeelden van kastelen, kerken, kathedralen en KoersKunst langs het parcours. TourArt. Huisvlijt met touw, tractor en mestvork speciaal voor de helikoptercamera. Ook met de ‘levende fiets’: een groep volwassenen die een fietsframe van kruiwagens en hooibalen in een weiland hebben opgesteld en precies op het moment dat het Tourpeloton langsrijdt in een cirkel lopend een draaiend voor- en achterwiel nadoen aan. Nja.

Laatste dag op Belgisch grondgebied. Nadat ook de laatste vluchter was teruggepakt begon ‘The Battle of the Giants’, aldus Wuyts. En met die giants bedoelde hij Kittel, Greipel en Cavendish. Maar Kittel bleek misselijk. Prachtige overwinning van Cav die zelfs zonder treintje kan winnen van Greipel. Sagan kwam net iets tekort maar hij houdt de groene trui. Biertje?

Hup!
M

Ha die Mies!

Nou, lekker, proost! Dat is zo mooi aan wielrennen hè, de boog met ‘nog 20km te gaan’ verschijnt altijd om vijf uur. En in het weekend zelfs om vier uur. Het perfecte moment om er een borrel bij te nemen. Helemaal bij zo’n massasprint krijg je rond die tijd toch de zenuwen. De renners beginnen te wringen, de treintjes wurmen zich naar voren. En ik wiebel heen en weer op m’n stoel. Biddend voor een sprint zonder valpartijen. En och, die arme Kittel. ‘Maagproblemen’, die gun je niemand, maar al helemaal niet renners in een wit pak..

Ik was diep onder de indruk van Cavendish vandaag. Hij noemde zichzelf een bonus rider, omdat het team dit jaar om Bradley Wiggins draait natuurlijk. Geen treintje voor hem, alleen het knappe koppie van Bernie Eisel om hem naar de streep te brengen. En dan zó een sprint winnen. Het voormalig ongeleid projectiel is een hele grote meneer aan het worden, chapeau.

Mijn opvallendste nieuwtje vandaag? De enige van die vermaledijde meerenners in bergetappes – die moeten allemaal kapot, dat weet je – die ik wel graag zie, Didi de Duivel, is er dit jaar niet bij. Hij herstelt van een fietsongeluk nota bene. Jammer hoor. Laten we hopen dat volgend jaar iedereen er weer bij is in de Tour. Contador, Andy én de Duivel!

Leve de Tour!
P

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.