Het gaat al een tijdje niet zo goed met Maastricht en het wordt tijd dat iemand er eens iets aan doet. Maastricht zit namelijk met een taxzakkenprobleem. U hoort het goed: fraude met zakken. Nu zult u zeggen “fraude is altijd met zakken”, maar in de zuidelijke provinciehoofdstad heeft men een geheel eigen probleem met de gemeentelijke afvalzakken. Het is niet zozeer dit probleem an sich, maar het concept ‘gemeentelijke zak’ als geheel dat van een surrealistische absurditeit is die we eigenlijk niet zouden moeten toestaan. Maastricht staat overigens niet alleen in het gebruik van een gemeentelijke taxzak, navraag op Twitter leert ons dat diverse gemeentes gebruik maken van speciale taxzakken. Maar laten we even teruggaan naar de basis: wie verzint zoiets?
Taxzak
Het idee achter de taxzak is simpel: het speelt in op de afvalscheiding die de meeste gemeenten in Nederland hanteren. Met de gedachte dat vooral het ‘restafval’ schadelijk is, en afvalscheiding gestimuleerd moet worden, is het bovendien logisch om dit ‘restafval’ zo veel mogelijk terug te willen dringen. Niet alleen aparte bakken of ophaaldagen, maar een extra tax voor elke hoeveelheid restafval. In diverse gemeenten, waaronder Maastricht, bedacht men daarom de taxzak: een special gemeentelijke vuilniszak. De zak is voor de ophalers te herkennen aan een kek kleurtje, is fors duurder dan de normale grijze zak, en de enige toegestane zak om restafval aan te bieden.
In deze hele opzet is dus niemand geweest die de beslissing heeft durven nemen er niet mee door te gaan. Niemand die gezegd heeft “Wat een kinderachtig gedoe, dat ‘wel netjes in de correcte zak’, dat doen we dus niet”. In ons land lopen dus bestuurders rond die betutteling graag naar een nieuw niveau tillen. Mensen verplichten hun troep in een speciaal soort zak weg te gooien. Dat je niet stiekem even een oude Albert Heijn tas vult met wat spullen, nee, alléén deze special zak! Er is dus niemand met een beslissende stem geweest die de tegenwoordigheid van geest had te denken “Ik wil dit niet!”.
Fraude
De burgers van Maastricht, niet voor een gat te vangen, hebben inmiddels een list bedacht. Bij de lokale groente-, fruit- en shoarmaboer kopen zij onder de toonbank veel goedkopere nepzakken. Wel de juiste kleur, maar ook met de juiste prijs. Iedereen blij, het jammere is wel dat de gemeente de restafval-tax op deze manier niet meer vangt. Dus is het hele vuilniszakkenfraude probleem inmiddels in de gemeenteraad behandeld. U dacht natuurlijk dat het zakkeninitiatief op zich al het raarste was, maar het kan dus nog erger.
En dat is nog niet alles, de gemeente heeft zelfs een privé-detective ingehuurd om het zakkenprobleem te analyseren. U leest het goed. Een detective inhuren om te kijken of mensen wel de juiste zakken gebruiken om hun afval in te stoppen. Beste gemeente Maastricht: het gaat hier om afval. Dingen die weg moeten. Vies! Bah! Niemand wil nadenken over in welke met diamanten-bezette zak dit dan moet. Gewoon weg! Wij snappen ook wel dat u een hart voor de natuur heeft, het afval netjes wil scheiden, maar hef dan gewoon een tientje meer belasting, zet extra bakken neer of doe iets geks. Maar laat die zakken toch met rust!
Gedoe
Val de brave burger er gewoon niet mee lastig. Dat je moet gaan denken of je nog wel genoeg juiste zakken thuis hebt. Dat wil toch niemand? Denken gemeente-ambtenaren wel als normale mensen? Nu is er zelfs het idee een NSB-punt in te richten om je buren bij aan te geven. Voor als ze stiekem illegale zakken gebruiken. Lees het nou allemaal nog eens na, beste gemeente Maastricht. Dit is toch te belachelijk voor woorden? Allemaal gedoe om het juiste kleur hoesje rond je zaakjes. Het is toch geen tienersex? Ga weg, neem die zakken mee en bedenk iets waar normale mensen ook aan mee willen doen.
CC-Foto: Alex Chaffee