Na maanden van wikken, wegen en twijfelen heeft Robin van Persie dan eindelijk zijn beslissing genomen. Hij gaat z’n volgend seizoen aflopende contract bij Arsenal niet verlengen. Concreet: nog deze transferperiode moet Arsenal haar topscorer verkopen, anders loopt Van Persie volgende zomer gratis het Emirates Stadium uit.
Prijzen pakken
Maanden van heftige speculaties gingen vooraf aan de beslissing van Van Persie. De supporters van de Gunners hoopten vurig op het aanblijven van de 28-jarige topscorer van de Premier League. De Nederlanders is immers de enige échte topspeler die Arsenal momenteel onder contract heeft staan. Dat is direct het probleem van Arsenal. De Londenaren maken al enige jaren geen serieuze kans op de grote prijzen die er te verdelen zijn, en Van Persie is dat zat. Hij is 28 jaar, in de vorm van z’n leven en wil prijzen gaan winnen. Aangezien zijn persoonlijke prijzenkast nog behoorlijk leeg is voor een speler met zijn kwaliteiten, wil hij daar wat aan gaan doen. Exit Arsenal, op naar een club die prijzen pakt. Logisch, maar toch steekt het. Het is zo ongelooflijk jammer dat Van Persie niet Bergkamp achterna gaat, op weg naar de legende.
Vanuit het zwembad
Toen Van Persie binnenkwam bij Arsenal was Van Persie een wispelturig Rotterdams kereltje. Hij was nog net niet met pek en veren De Kuip uitgejaagd, hoewel Pierre van Hooijdonk daar op dat moment wel toe in staat was. In de kleedkamer van het Shenley Training Centre, het hypermoderne trainingscompelex van Arsenal, trof Van Persie landgenoot Dennis Bergkamp. Niet zomaar een landgenoot: Bergkamp is een levende legende voor de supporters van Arsenal. Bergkamp was een sierraad voor de sport, niet alleen door zijn spel, maar ook door de professionele manier waarop hij het voetbal benaderde.
Toen Van Persie na een training snel het veld verliet en plaatsnam in een van de ruime en luxe zwembaden, zag hij Bergkamp nog op het trainingsveld. Bergkamp was al in de nadagen van zijn imposante loopbaan, maar bleef nog dagelijks keihard werken aan zijn traptechniek. Hij schoot de ene na de andere bal strak in de kruising. Zonder moeite, puur op klasse en techniek. Het opende de ogen van Van Persie, die wist dat hij keihard moest werken om zélf de top te halen. Bergkamp werd nog een groter voorbeeld voor de aanstormende Van Persie. Hij wilde niets liever dan net zo belangrijk worden voor Arsenal als Bergkamp. De leider zijn. De creatieve vormgever van het schitterend spelende Arsenal. Tot zover die droom.
Altijd blessures
Het past niet meer in deze tijd: je club trouw blijven. Voor altijd de held van de club blijven, in de harten gesloten van de vele fans. Matthew Le Tissier speelde zijn hele loopbaan voor Southampton. Hoewel hij naar alle topclubs kon vertrekken, bleef hij The Saints altijd trouw. Zijn bijnaam werd niet voor niets ‘Le God’. Van Persie komt vooralsnog niet verder dan ‘RVP’, maar de goddelijke status kan hij ook vergeten. De fans verwijten hem te hebben geprofiteerd van de goedheid van de club. Na vele jaren van blessures heeft hij alleen afgelopen seizoen écht de verwachtingen in kunnen lossen. Afgelopen seiozen was Van Persie ongekend populair bij de supporters, maar dat is verleden tijd. Mocht hij de overstap maken naar Manchester City of Manchester United zal zijn populariteit alleen maar zakken. Dan zal hij worden gehaat. Overstappen naar Barcelona, dat kan. Maar naar het grote geld in Manchester? Nee, dat is not done.
Was Van Persie maar het pad van Bergkamp blijven volgen. Hij had de gids van Arsenal kunnen worden, op weg naar nieuwe successen. Een boegbeeld van de club, een held voor de fans. In een tijd waarin de voetbalwereld kapot gaat aan kortzichtigheid, wanbeleid en een ongelimiteerde portemonnee met oliegeld, had Van Persie een tegenwicht kunnen zijn. Door te kiezen voor een langer verblijf bij Arsenal had hij een ongekend signaal afgegeven aan de club, de fans en zijn collega’s. Samen met hen had hij Arsenal kunnen heropbouwen tot de winnende topclub die het ooit was. Van Persie besloot te vertrekken. Doodzonde. Of Van Persie bij zijn volgende club ook zo belangrijk kan worden, is nog maar de vraag. Tot die tijd kunnen de plannen voor een standbeeld in elk geval de ijskast in: Van Persie wordt geen Arsenal-legende.