Sport

Talenten niets wijzer van oefenpotjes tegen amateurs

05-07-2012 17:00

De voorbereiding is weer begonnen. De tijd van het jaar dat profclubs wedstrijden gaan spelen in hun directe achterland. De tijd van de trainingskampen en het ‘pezen in de provincie’, zoals de Voetbal International het al jaren noemt. Het weer is nochtans lekker, de sfeer gemoedelijk en de dubbele cijfers worden geregeld gehaald.

De wedstrijden zijn bedoeld om de binding met het achterland te versterken en om wedstrijdritme op te doen. Verder geven trainers altijd aan dat deze wedstrijden dé kans is voor spelers die tegen het eerste aanzitten om zich te bewijzen. Gisteren was er zo’n oefenwedstrijd. Landskampioen Ajax mocht aantreden tegen de amateurs van VV Oldenzaal, dat de wedstrijd gewonnen had bij de Vrienden Loterij.

Binding met het achterland
Aan de doelstelling om spelers wedstrijdritme op te laten doen, is uiteraard voldaan. Middels vele wijzigingen tijdens de wedstrijd, heeft een groot deel van de Ajaxselectie weer minuten kunnen maken. In hoeverre de wedstrijd de binding van de club met het achterland heeft kunnen versterken, is echter de vraag.

Oldenzaal is namelijk geen Ajax-terrein. Nu is het uiteraard zo dat Ajax, net als aartsrivaal Feyenoord, bij uitstek een landelijke uitstraling heeft, maar Oldenzaal is toch de achtertuin van FC Twente. De enkeling die de reis vanuit de hoofdstad heeft gemaakt, heeft dat ook mogen merken. Onvriendelijk werd het geen moment, maar menig horeca-uitbater, conducteur of passant in het Twentse kon het niet nalaten om hen erop te wijzen dat FC Twente hier toch de enige club van belang is.

Op Sportpark de Thij aangekomen, bleek echter toch dat ook Oldenzaal een flinke hoeveelheid latente Ajax-fans kent, die het voor de gelegenheid aandurfden om in Ajaxshirt getooid naar het sportpark af te reizen. Verder heeft Ajax de gelegenheid met beide handen aangegrepen om promotiemateriaal uit te delen en nieuwe leden voor de supportersvereniging te werven. Zo op het eerste oog is dus ook het versterken, of in ieder geval het aanhalen, van de band met de supporters gelukt.

Kans voor talent?
De belangrijkste doelstelling volgens velen is echter dat zulke wedstrijden talenten de kans geven om zich te bewijzen. En juist dat punt, is er één met grote vraagtekens. Vorig seizoen was Aras Özbiliz de koning van de voorbereiding bij de Amsterdammers, maar kon hij desalniettemin niet op een overdaad aan speeltijd in de competitie rekenen.

En in hoeverre is Oldenzaal een sparringpartner waar tegen je je als talent kan onderscheiden? Enkele uren voor de wedstrijd blikte spits en aanvoerder Venancio Ramirez vooruit en uitte de vrees geen bal te zullen krijgen tijdens de wedstrijd. Aan een doelpunt voor durfde hij niet te denken en hij hoopte vurig dat ze de schade beperkt zouden kunnen houden tot onder de dubbele cijfers.

Zijn vrees is uitgekomen. De Spanjaard, zoals hij door zijn teamgenoten genoemd wordt, heeft nauwelijks ballen gekregen en zijn ploeg heeft in 90 minuten slechts één gevaarlijke uitbraak gehad. Ondanks een verdienstelijke tweede helft, is de teller uiteindelijk toch opgelopen tot 0-11.

Tegen zo’n tegenstander is het daarom afwachten of de puike prestaties van onder anderen Aras Özbiliz (met vier doelpunten man van de wedstrijd), Lesley De Sa en Mitchell Dijks enige betekenis hebben voor het komende seizoen. Ajax heeft gisteren een oefenwedstrijd gespeeld waarvan het feitelijk niets wijzer is geworden. Juist die talenten die zich willen bewijzen, zouden meer baat hebben bij tegenstanders van een ander kaliber, ook zo vroeg in de voorbereiding.

Voor alle anderen is het wel een geslaagde avond geweest. Op een zonovergoten sportpark heeft Ajax de toeschouwers, de vele jonge handtekeningenjagers en met name ook de selectie van VV Oldenzaal een mooie, geslaagde en in het laatste geval ook onvergetelijke avond bezorgd.