Mailen over de Tour #11

09-07-2012 20:00

Hola Poncke!

De Raboploeg en de Tour is geen goede match. Wat mij betreft laten ze het idee van een goed algemeen klassement volgend jaar definitief los. Ga maar voor de dagzeges. Of voor de bollentrui. Win überhaupt weer eens een rit in de Tour! Deze generatie Raborenners is in mijn ogen kansrijker voor het algemeen klassement van de Vuelta of eventueel de Giro. In die rondes wordt er minder op ze gelet. De Rabo’s hebben vaak pech in de Tour, dat is zo, maar de verwachtingen zijn ook veel te hoog gespannen. Nu zit heel wielerminnend Nederland zich voor de buis gefrustreerd af te vragen of ‘onze mannen’ niet goed genoeg zijn of de druk niet aankunnen. En dat is niet helemaal eerlijk, maar eerlijkheid en de Tour is ook geen match. Laat Gesink, Kruijswijk en Mollema volgend jaar onbevangen aanvallen wanneer ze maar willen. Gewoon vanaf dag 1 in de 100ste Tour. Dan kijken we wel of ze weg mogen van het peloton. Laat ze daar woensdag maar vast mee beginnen. Vlam!

De ploeg van Sky doet mij denken aan die vervelende US Postalploeg van dominator Armstrong. Je weet, ik was een Ullrichfan. Het mooie is wel dat er binnen de Skyploeg twee potentiële Tourwinnaars zijn. Een kopmannenstrijd geeft altijd spanningen en ondermijnt de discipline. Froome is echt heel erg sterk. Dat maakt de dominantie van die ploeg net iets minder irritant dan van de US Postals in de glorietijd van Armstrong. Ook opvallend is de schijnbare zwakte van de BMC-ploeg. Evans raakt tot nu toe vrij vroeg geïsoleerd in de bergritten. En Wiggins heeft tot nu toe steeds Froome mee in steun (of op zijn hielen met een dolk). Over RadioShack hoeven we het verder niet meer te hebben.

Ik denk nog altijd dat Wiggins de meeste kans op de Tourzege maakt als hij Froome kan intomen. Want de Skyploeg doet ook denken aan Team Telekom in 1996 toen debutant Jan Ullrich beter was dan zijn kopman Riis. Nog even dit. De lokale bevolking had zich vandaag wederom tot het uiterste ingespannen om langs het parcours van de tijdrit creatief patronen te leggen met hooibalen en landbouwplastic. Naast de obligate smilies – de trend van deze Tour – met twee vorken ernaast (why?), zagen we een staaltje van buitengewoon geslaagde TourArt: een weilandcreatie van een tijdrijder in volle actie. Applaus voor deze grasmaaierkunstenaar.

Hup!
M

Ha die Mies!

Wat zijn tijdritten toch prachtig. De man en zijn fiets, helemaal alleen tegen de klok. Hard fietsen, natuurlijk, maar ook behendig zijn, risico’s nemen. Net genoeg, niet teveel. De bochten aansnijden alsof je ze op wil vreten, maar oppassen dat ze jou niet verschalken. Het is ook heerlijk om naar de verschillende houdingen van de renners te kijken. Wiggins’ lange bovenlijf zit ongelooflijk stil, Evans rukt veel meer aan z’n stuur. Froome doet het bijna goed, hij moet nog wat minder schudden. Kun je nagaan hoe hard hij straks gaat als hij zijn positie perfectioneert. En ja, mijn held Cancellara is verslagen vandaag. Maar hij was zoals altijd een genot om naar te kijken. Stijl, snelheid en souplesse, het is altijd weer een feestje.

Het ergste wat een renner kan overkomen in een tijdrit is ingehaald worden. Ivan Basso werd voorbijgesneld door Tejay van Garderen, onze Bauke Mollema zag Fabian Cancellara om zijn oren vliegen. Vreselijk. Zelfs al rij je misschien niet om te winnen – sommige renners gebruiken vandaag als een soort extra hersteldag – het blijft vernederend.

Enfin, morgen de rustdag. Wat ga jij doen? Ik geloof dat het hier tijd is om mijn huis op te ruimen. En misschien eens zien of het echt zulk slecht weer is als ik andere mensen hoor beweren. Ik ben er aan toe, die rustdag, maar ik weet nu al dat ik morgen om 2 uur met een leeg gevoel vergeefs de televisie aanzet. Geen Tour, geen etappe. Ik zie er nu al tegenop.

Leve de Tour!
P

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl