ThePostOnline

PVV-kiezer houdt van het spel, niet van de knikkers

10-07-2012 14:41

Geert Wilders is een onaantastbare Terminator, jubelt Joost Eerdmans in de Volkskrant. Alle min of meer vaststaande wetmatigheden in de politiek, zijn op Wilders niet van toepassing. De vraag is hoe dat komt. De enige verklaring is dat de PVV-aanhang meer belang hecht aan het spel dan aan de knikkers.

Een van die wetmatigheden is dat kiezers niet van geruzie en gerommel houden. Maar vermoedens over wangedrag van PVV-ers hebben geen enkele langdurige negatieve uitwerking op de peilingen. Eventjes een paar weken een dipje, maar daarna gaan de peilingen weer omhoog. Zelfs als het gaat om brievenbusplassen of het slaan van een zwangere partner. Ook het opstappen van PVV-Kamerleden, Statenleden of gemeenteraadsleden laat de PVV-kiezer Siberisch koud, schrijft Eerdmans.

Zeer tevreden
Hoe komt dat? Volgens ex-PVV-ers Kortenoeven en Hernandez laat Wilders zich alleen leiden door opiniepeilingen. Verklaart dat de aantrekkingskracht van de PVV? Nee, want Wilders durft zich moeiteloos af te zetten tegen de Koningin, terwijl volgens peilingen 81 procent van de bevolking “tevreden” of “zeer tevreden” over haar is. Anderen zeggen dat hij feilloos aanvoelt wat zijn kiezers willen.

Volgens mij is dat allemaal niet het geval. Wilders heeft een veel groter talent. Het maakt namelijk helemaal niets uit wat hij zegt.
Want een andere wetmatigheid geldt ook al niet voor Wilders. Als de PVV van standpunt verandert, gaan zijn kiezers moeiteloos mee. De voorbeelden zijn even legio als afgezaagd. In het vorige verkiezingsprogramma stond: ‘De Partij voor de Vrijheid vecht keihard voor behoud van de AOW op 65 jaar’.
Er werd geen slag geleverd. Géén marktwerking in de zorg werd méér marktwerking en heeft het nieuwe programma zelfs niet meer gehaald. In plaats van 10.000 extra politiemensen, werd zelfs een motie voor 3.000 extra agenten al niet gesteund. Nu staat in het verkiezingsprogramma dat de politie maar meer de straat op moet.

Zeggen waar het op staat
Dergelijke voorbeelden zijn bij andere partijen natuurlijk ook te vinden, maar daar haken kiezers wel af als er wordt gedraaid. Daar hebben ze minstens een strategisch beraad en een congres nodig om van standpunt te kunnen veranderen. De PVV-kiezer maakt het echter niets uit.

Het gaat hen namelijk niet om de knikkers, maar om het spel. Een spel tegen het establishment. Al die relletjes en conflicten maken Wilders alleen maar aantrekkelijker. Eindelijk iemand die zegt waar het op staat! Een outsider die vecht voor onze belangen!

Het is een spel dat niet draait om wat je zegt, maar om hoe je het zegt. Het moet bij voorkeur grof zijn of opvallend. Dus zoek je geen steun voor een hoofddoekjesbelasting met als argument dat het om onderdrukking van vrouwen gaat. Dat klinkt veel te serieus. Beter is het om te praten over ‘knettergek’ en ‘in de knie schieten’.

Gekke woorden
Ik ben er van overtuigd dat Wilders zelfs een verhoging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking aan zijn kiezers kan verkopen: ‘De PVV wil voorkomen dat die vliegenvangers uit Afrika ons vlakke land vervuilen’.
Het kan niet grof genoeg. Europa? ‘We laten onze welverdiende welvaart toch niet afpakken door die spleetogen uit Beijing of die maffiabende uit Moskou?’ Bankunie? ´De PVV verzet zich tegen laffe eurofoben die het geld liever in eigen zak steken, dan durven te investeren in Europese banken´.

Zijn kiezers vinden het heerlijk. Als het maar gepaard gaat met gekke woorden en veel conflicten.

Foto: Reporters.