Fashionvictim

11-07-2012 12:21

Kwaliteit is beter dan kwantiteit, vind ik. Maar ik leef het niet na, want ik blijk 23 spijkerbroeken te hebben. Waarvan 70 procent met flarepijpen, twintig procent strak, met of zonder gaten, en tien procent overig.

Het liefst heb ik er, zoals @scherpschrijver Wanda, slechts één. Dat is veel cooler. Ga je op reis, neem je die ene spijkerbroek mee, een schone onderbroek, twee T-shirts en een paar hakken voor netjes. Het past bijna in een knapzak. Zo ging ik ooit naar Israel, eind jaren ’80 met mijn verse diploma op zak. Nostalgie!

In de loop der jaren is alles vermenigvuldigd. Niet alleen mijn spijkerbroeken, ook mijn jurken -16 lange, 32 korte. Mijn huis -vier kamers plus keuken en douche in plaats van een studentenhol van 2 bij 2- en tenslotte ikzelf -twee kids. Als ik zo door ga, moet ik een villa aan gaan schaffen vanwege de extra kamer voor mijn kleding. En het ergste van alles is: dat idee stoot me niet eens af. Een inloopkamer voor al je kleding en schoenen, wat een Walhalla. Is er in de loop der jaren een materialist in me geslopen?

Want dit is het omgekeerde van Zen. Ik ben aan al die spullen gehecht. Ik zou zeker 20 broeken weg kunnen geven, maar doe dat niet, omdat ze stuk voor stuk bijzonder zijn. Net die andere kleurnuance, net die iets andere pijp, net die iets hogere taille. Je ziet het niet als buitenstaander, maar als bezitter ken je je spijkerbroeken tot in detail. En dat geldt ook voor mijn laarzen -21 paar- en schoenen -24 paar. Ze zijn paar voor paar bijzonder. En laat ik maar niet beginnen over al mijn prachtige jurken. Noem me een liefhebber, of een verzamelaar, je kunt ook constateren dat ik een ordinaire fashionaddict ben geworden.

Wat zou er gebeuren als mijn kledingkast in de fik zou vliegen? Een nachtmerrie zou het zijn, een hels drama, maar na drie dagen huilen zou ik waarschijnlijk weer vrolijk opnieuw beginnen.
Voorlopig maar even geen uitbreiding van mijn kledingkast. Dat is al een hele opgave, want zie die verleidingen maar eens te weerstaan tijdens de uitverkoop.

De andere kant is dat die kleding me een hoop lol geeft: iedere ochtend vind ik het aankleden weer een feestje. En ik moet er niet aan denken dat men zegt: “Je bent op zich best aardig, maar je hebt altijd hetzelfde aan.” NEE!

Marieke van Willigen is onderzoeksjournalist met een passie voor jurken. Meer jurken op www.jurkenvanmaria.blogspot.com. Meer Marieke op www.mariekevanwilligen.blogspot.com en www.mariekevanwilligen.nl

CC-Foto: Lion Hirth