Mailen over de Tour #13

11-07-2012 20:00

Hola Poncke!

‘We’ zouden gaan aanvallen. Vandaag al. Maar weer zat er slechts één Nederlander in de ontsnapping: Karsten Kroon. Van de Raboploeg was LL Sanchez mee, maar ook hem hadden we al eerder gezien in een kopgroep. Een teleurstelling. Nu weet ik niet of onze mannen het geprobeerd hebben, maar ze zijn er in ieder geval wederom niet in geslaagd om in de aanval te gaan. En bergop hield alleen Ten Dam stand in de groep der favorieten. Je hoort het, ik werd er een beetje mies van.

Maar genoeg gemopperd. Wat een prachtige berg is de Grand Colombier! Volgens de Belgen is de klim nog iets pittiger dan de Alpe d’Huez. Heel leep van Sagan om de vroege ontsnapping zelf te organiseren met het oog op de tussensprint. Heel sneu dat hij geklopt werd door Goss en nog mannetje. Misschien toch iets te speels? Maar hij verrichtte nog wel berenwerk voor zijn kopman Nibali in de afdaling.

Omdat de Skyploeg het gat met de koplopers Voeckler, LL Sanchez, Scarponi en de Belg Dries Devenyns niet dichtreed, ontstond er koers in de koers. Twee voor de prijs van één. Altijd leuk. En ‘wij’ hadden Sanchez mee voor de overwinning. Daar was opeens Jens Voigt terug in de kopgroep! @thejensie! Er volgde een spervuur van aanvallen. Strijd! Koers! Alles! Maar ze gingen allemaal kapot in de laatste kilometer. En toen won Voeckler…

Hup!
M

Ha die Mies!

Het was een heerlijke etappe. Niet iedereen zal blij zijn met Voeckler als winnaar – het is een raar mannetje – maar potverdorie, er was niets aan gestolen hoor. Prachtig gespeeld. Volgens mij ben ik een stiekeme Titi fan aan het worden op m’n ouwe dag. Gekkenhuis. In zo’n hectische koers vallen de kleine dingetjes me vaak het meest op. Marcus Burghardt van BMC liet zijn etenszak vallen in de ravitaillering en kreeg vervolgens van niet-ploeggenoot Jens Voigt wat aangeboden uit diens voorraadje. Mooi hoor.

De hoofdrol was vandaag weggelegd voor de televisie-helikopter. Die trakteerde ons op schitterende beelden. Bergkammen, watervallen, prachtige bossen. Maar dat ene shot, van die kronkelende beklimming van de Grand Colombier; mijn mond viel er van open. Opeens lijken de renners zo nietig en lijkt het beklimmen van zo’n col gekkenwerk. Waar beginnen ze aan, denk je, als je het zo van boven ziet.

Morgen gaan we weer de bergen in. Madeleine! Glandon! Croix de Fer! Ik krijg al kippenvel als ik de namen hoor. En niet vergeten, de live-uitzending begint morgen een uur eerder, om 10 over 1.

Vive le Tour!
P

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.