Sport

Tim Matavz: Topspits word je niet vanzelf

11-07-2012 13:00

Tim Matavz voetbalde gisteren met Jong PSV op een bijveld tegen jong Willem II. Dick Advocaat had zijn Sloveense aanvaller voor straf teruggezet naar de beloften. Want de miljoenenspits van PSV had tijdens zijn vakantie verzaakt en bleek niet fit. Tim Matavz is niet met zijn vak bezig, en dat is niet voor het eerst.

Hij werd de nieuwe heuvel na Marcus Berg genoemd. Eerst volgde Tim Matavz de Zweedse topschutter op bij FC Groningen, later bij PSV. Groningen pakte miljoenen na zijn transfer en de wereld lag aan Matavz’ voeten. Maar de Noorderlingen wisten al langer: Matavz is te weinig professional, te veel amateur.

Ontluiking
Twee jaar geleden verloor een rood Groningen bij Heracles Almelo. De winterstop was net voorbij, en Matavz stond op het punt om door te breken. Een mooi moment om hem te interviewen. Zeven doelpunten had hij al gescoord, en aanvoerder Koen van de Laak vertelde hoopgevend: “Tim heeft eindelijk het licht gezien. Hij begrijpt nu wat het inhoudt om voetballer te zijn”.

De ontluiking van Matavz was in gang gezet. Al had dat even geduurd. In zijn eerste jaar bij FC Groningen had hij de technische staf nog ernstig teleurgesteld. Zijn verhuurperiode daarna bij FC Emmen draaide, ook door blessures, uit op een nieuwe teleurstelling. Toch stond Matavz op het juiste moment op. Na het vertrek van Marcus Berg pakte hij zijn kans.

Die avond na Heracles Almelo, antwoordde Matavz volmondig “ja” op de vraag of hij zijn elf competitiedoelpunten bij ND Gorica ging evenaren. Dat lukte hem ruim. Matavz werd een hele goede goalgetter. Elke aanname is gericht op het doel, elk schot is tussen de palen. Zijn transfer naar PSV was niet meer dan logisch. Ook werd hij international voor Slovenie, waar zijn moyenne ook dik in orde is.

Investeren
Voorlopig is Matavz vaak gewaardeerd en opgesteld om die doelpunten die hij altijd wel maakt. Maar er komt meer bij kijken in de top. Topspits word je niet vanzelf. Tijdens datzelfde interview werd toen al duidelijk dat Matavz weigerde te investeren. Na 2,5 jaar in Nederland sprak hij amper Nederlands of Engels en zijn iele lichaam verraadde dat hij wars was krachttraining.

Matavz deed gisteren na de wedstrijd van Jong PSV bovendien weer precies wat hij ook vaak bij FC Groningen deed: na een teleurstelling met hangende schouders weigeren om de pers te woord te staan. Het is typerend voor het karakter van de Sloveen. Van iemand die onder barre omstandigheden is opgegroeid in de Balkan zou je meer straatvechtersmentaliteit verwachten. Maar onverschilligheid en laksheid zijn vooral termen die beter bij Matavz passen. Matavz denkt er vanzelf wel te komen.

Harde hand
Toen Philip Cocu vorig seizoen de ontslagen Fred Rutten opvolgde, werd Matavz daarom al veelvuldig buiten de basis gehouden ten faveure van Jeremain Lens. Blijkbaar heeft die waarschuwing geen uitwerking gehad nu blijkt dat Advocaat nu al moest ingrijpen.

Vanavond gaat Matavz gewoon mee naar Oberhausen voor het oefenduel van het eerste elftal van PSV. Hopelijk is het een omslagpunt. Hopelijk is de harde hand van Dick Advocaat wat Tim Matavz nodig heeft om wakker geschud te worden. Hopelijk snapt hij dan dat het niet vanzelf komt. Maar voorlopig is de conclusie onveranderd en keihard. Tim Matavz: ongeschikt.