Recensie: The Amazing Spider-Man doet zijn voorganger snel vergeten

13-07-2012 09:07

Tien jaar na de eerste Spider-Man film is het nu al weer tijd voor een herstart van de serie. De vragen die dat meteen oproept zijn 1. Is dat nou nodig? En 2. Is het nieuwe deel een, beter dan de eerste? De antwoorden zijn als volgt: gezien de crisis, die ook in Hollywood duidelijk merkbaar is, is het logisch dat een gigantisch kassucces verder uitgemolken wordt. Maar om dat al zo snel na het einde van de eerste trilogie te doen (Spiderman 3 kwam uit in 2007) is toch wel erg apart. Het antwoord op de tweede vraag is een volmondig Ja! The Amazing Spider-Man is in vrijwel alle opzichten beter dan het ‘origineel’.

De achtergrond is bekend, ook al is het verhaal net iets anders dan het origineel. In deze film wordt dieper ingegaan op de achtergrond van Peter Parker en waarom hij zo gemotiveerd is te strijden om burgers te beschermen. Dat hij daarnaast een vervelende bullebak op school belachelijk kan maken met zijn nieuwe superkrachten is een leuke bijkomstigheid.

Zoals in iedere superheldenfilm moet er ook een schurk zijn, in deze film is dat Dr Connors ( Rhys Ifans) een voormalig collega van Peters vader. Connors mist zijn rechterarm en wil deze door genetische manipulatie terug laten groeien door middel van hagedis-DNA. Dit experiment mislukt en Connors verandert in een grote hagedis die op een rampage gaat door de stad. Hoewel de CGI van het monster erg overtuigend is mist net dat beetje extra om echt een coole bad guy te zijn.

De romcom gedeeltes van de film zijn goed uitgewerkt en vinden haar hoogtepunt als Peter op stuntelige wijze Gwen Stacy (Emma Stone) mee uit wil vragen. Daarnaast zijn ook Martin Sheen en Sally Field erg overtuigend als oom en tante Parker.

Regisseur Martin Webb, what’s in a name, heeft goed door dat je CGI gevechten in combinatie met 3D overzichtelijk en vloeiend moet weergeven. Dit komt mooi in uiting in de laatste actiescènes die de echte meerwaarde van 3D laten zien.

Kortom, The Amazing Spider-Man is een uitstekende film met een goede mix van actie, humor en romantiek. De vraag blijft echter alleen, was het echt nodig dat er nu al een nieuwe werd gemaakt? Tijdens de aftiteling krijgen we al een kijkje in het onvermijdelijke deel 2. Pas als die uit is zullen we zien of deze Spider-Man serie echt amazing kan worden.