Iedereen die wel eens Tweede Kamer debatten heeft gezien, weet dat die worden ontsierd door iets heel storends: volksvertegenwoordigers. Een minister is nog niet eens begonnen met het uitleggen van zijn of haar nieuwe beleid, of er zit al iemand te interrumperen. Niets zo hinderlijk voor een effectief landsbestuur als democratie. Gelukkig maakt Kabinet Rutte daar op de valreep nog korte metten mee. De Tweede Kamer gaat terug van 150 naar 100 zetels en de Eerste Kamer van 75 naar 50. En nou niet meteen gaan jammeren dat Nederland daarmee minder democratisch wordt, want dat waren we toch al.
De juiste verhoudingen
Zo heeft Zweden 349 parlementariërs op negen miljoen inwoners; één op de 25 duizend dus. In Tsjechië zijn er 281 parlementariërs op tien miljoen inwoners; één op de 35 duizend. En België heeft 224 parlementariërs op elf miljoen inwoners. Eén op de 49 duizend.
Nederlanders zijn een stuk zuiniger met hun parlementariërs: één op de 71 duizend. Is dat een probleem? Welnee. Want hoe gaat het met onze economie? Precies, stukken beter dan in die nare landen vol volksvertegenwoordigers. Logisch, want wij hoeven onze krachtdadige besluiten langs veel minder betweters te sturen.
Vandaar dat Rutte nu probeert om dat proces nog soepeler te maken. Dus niet zoals het failliete Griekenland (één parlementariër op 30 duizend Grieken), maar meer zoals… Duitsland. Hun Bondsdag heeft maar liefst 598 parlementariërs. Maar goed, zij hebben dan ook 82 miljoen inwoners. Oftewel: één parlementariër per 137 duizend Duitsers. En hun economie loopt als een zacht spinnende BMW 750Li op een lege, zonnige autobahn.
Less is more
Met de nieuwe plannen heeft Nederland straks een parlementariër op 106 duizend Nederlanders. Gegarandeerd Duitsche praktijken in onze
economie. Die Mini in Born is een lekkermakertje: wedden dat we, zodra het parlement is verkleind, straks ook weer echte auto’s mogen gaan bouwen?
Het voorstel moet alleen nog even door het parlement. Dat zou nog wel eens lastig kunnen worden voor een demissionair minderheidskabinet:
een Kamer vol pas aangetreden leden verzoeken hun kans op contractverlenging te verkleinen. Maar gelukkig is dit een kabinetsvoorstel waarin CDA en VVD hun oude gedoogpartner ongetwijfeld weer aan hun zijde krijgen. Want Geert Wilders heeft vast geen bezwaar tegen kleinere fracties.
CC-Photo: -JvL-