Iedereen kent ze, de mannen met dasspeld, witte sokken en schoenen met spekzolen. Al jaren lang wordt er volop geschreven en geadviseerd maar toch blijven grote groepen mensen zich schuldig maken aan deze hardnekkige vorm van milieuvervuiling. Want zo erg is het. Waarom is dit verschijnsel zo onuitroeibaar en waarom telt de buitenkant wel? Het gaat er tenslotte niet om hoe je het bedoelt, maar om hoe je overkomt. Een paar tips en observaties voor iedereen die serieus genomen wil worden maar niet van shirt, jasje en snor durft te veranderen.
Het gaat toch om de inhoud en niet om mijn sokken en afritsbroek?
Nee, die redenatie gaat niet op helaas. Het gaat wel om je sokken. En zeker om je afritsbroek. Wat jij er van vindt en hoe belangrijk de inhoud is doet er in het eerste contact niet toe, het gaat om de boodschap die je met je afritsbroek en witte sokken uitdraagt. Je beïnvoedt namelijk altijd. Je zegt onbedoeld tegen je omgeving: “Ik heb maling aan jou, het interesseert mij niet wat je van mij vindt.” Waarschijnlijk interesseert het je wel en kan je onverschilligheid zelfs als belediging worden opgevat door de ander. Dit lijkt misschien een doorgeslagen stelling van een lifestylegoeroe, maar dat is het niet. Als je er toe wilt doen, zul je daarnaar moeten handelen. Daar hoort goede verzorging en een zorgvuldige kledingkeuze bij. Er wordt dan eerder naar je geluisterd. Zo werkt het nu eenmaal.
Zonder t- shirt en bergschoenen ben ik mijzelf niet
Onzin. Je bent altijd jezelf. Je groeit als je ervaart dat het voor je werkt wanneer je wél aandacht aan uiterlijkheden besteedt. We hebben het nu over t-shirts en bergschoenen , maar dit geldt natuurlijk voor heel veel facetten van communicatie. Wanneer ik in de trein ga zitten met een conducteurspet op, ben ik de conducteur, of ik het nou wil of niet. Gedraag je naar wat je wilt zijn. Door over je eigen barrières, angsten en bezwaren heen te stappen, word je juist veel meer ‘zelf’. Wanneer je het positieve effect op jezelf en je omgeving gaat ervaren, zul je blij zijn. Probeer het eens, je bent het waard tenslotte. En als het fenomeen ‘jezelf zijn’ zou zitten in t-shirts en bergschoenen,is het niet best met je. Je bent meer dan dat.
Grijze muizen
Om te laten zien dat je uniek bent kan een originele kledingkeuze een uitstekend hulpmiddel zijn. Madonna zong het al: “Express yourself”. Selecteer bewust je kleding door het af te stemmen op wat je die dag wilt bereiken. Kies een powersuit wanneer je een belangrijke presentatie gaat geven of wanneer je de baas moet overtuigen. Kies neutrale kleuren wanneer je die nieuwe klant gaat bezoeken en trek je spijkerbroek aan wanneer je met collega’s de kroeg in gaat. Wanneer je wilt choqueren trek je een camouflagebroek aan met witte sokken en zet je een oranje trechter op je hoofd. Kleed je in alle gevallen bewust, je beinvloedt een ander met je uiterlijk meer dan je denkt. Je bent wat je draagt.
Ruud van Es volgt, observeert en geniet van de zichtbare gewenste en ongewenste effecten van menselijk gedrag. Wilt u Ruud observeren, dat kan via zijn twitter: @rudivanes