Mailen over de Tour #16

14-07-2012 20:24

Hola Poncke!

Het was de rit van de verkeersdrempels. ‘Potenbrekers’, noemen de Belgen die dingen. Het zijn van die steile felle drempels. De volgauto’s hebben geen bumper meer over, laat staan een voorspoiler. Er lagen er honderden op het parcours. Dat moet toch pijn doen want het ging hard vandaag. Het een-na-laatste uur werd met een gemiddelde van 50 km/u gereden.

Over pijnlijk gesproken: de gele helmen zijn al een poosje verdwenen. Toch een beetje een afgang voor de ASO. RadioShack kondigde van te voren aan dat zij niet met gele helmen zouden gaan rondrijden als zij bovenaan het ploegenklassement zouden staan. “We don’t have the intention to wear yellow helmets. We feel that stuff is more for the last day, on the Champs Elysees,” Demol said.” Dus plakten zij de gele rugnummers weer op. Gelukkig, want het was geen gezicht.

Op zo’n 30 kilometer voor de streep sloeg de zijwind toe: waaiers! Het peloton brak in stukken. De enige klim van de dag moest toen nog komen. De Mont Saint-Clair is een verkeersdrempel in heuveluitvoering: kort en steil. Maar wind noch klim brachten verschuivingen in het algemeen klassement. Sagan en Greipel overleefden de klim en gingen tegen elkaar sprinten. Greipel is toch de betere sprinter. Zijn derde zege in deze Tour. Leuk voor de Lotto´s die er hard voor gewerkt hebben.

Morgen de Pyreneeën in. Echt een etappe voor Hoogerland. Go Johnny!

Hup!
M

Ha die Mies!

Ik had vandaag vreselijk last van vakantiekriebels toen ze langs de Middellandse Zee kust naar het zuiden reden. ‘Nog 100 kilometer en dan rechtsaf de bergen in!’ hoorde ik mezelf denken. De Pyreneeën zijn prachtig. Woest en grillig. Die laatste kustweg waar ze op reden was trouwens vreselijk zeg. Belachelijk hoge stoepranden en in het midden bloedlinke paaltjes. Soms vraag je je af wie zoiets verzint. Gelukkig bleef iedereen daar overeind.

Veel verbazing bij de NOS-commentatoren over sprinter Goss en zijn Greenedge ploeg. Hun alle-ballen-op-onze-snelle man-tactiek lijkt jammerlijk te falen. Ducrot noemde het moetisme. ‘En moetisme is fnuikend voor een sportman.’ Mooie uitdrukking. Mijn favoriete mini-momentje speelde zich af in de oorspronkelijk kopgroep. Die naderde de tussensprint en één van de mannen, de Bask Urtasun, informeerde keurig bij zijn medevluchters of er iemand in de race was voor de sprintpunten. Toen daar vervolgens ontkennend op werd gereageerd reed hij zelf als eerste over de streep.

Verder hoop ik dat iemand nog even een microfoon onder de neus van Luis Leon Sanchez duwt vanavond. Die leek flink in z’n wiek geschoten toen een op hol geslagen Bradley Wiggins zijn vluchtpoging om zeep hielp. Benieuwd waar de Spanjaard nou zo boos om was. Of zou het gewoon frustratie zijn?

Enfin, bergen! Ik gok dat er morgen een Fransman wraak gaat nemen voor de hen ontnomen quatorze juillet zege. De jonge Pinot weer? Allez!

Leve de Tour!
P

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.