Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze keer atletiek en wiskunde. Wiskunde? Wiskunde.
Pieken op het juiste moment
Maar eerst maar eens atletiek. Een tijdje geleden pleitte ik voor het toelaten van atleten die zich net niet geplaatst hadden. Dit nadat het NOCNSF de 4 x 100 meter ploeg toch naar de Spelen stuurde, ondanks het niet voldoen aan de eigen regels van het NOC. Het lijkt een goede zet te zijn geweest van Maurits Hendriks.
Tijdens een wedstrijd in Londen werd het kwartet tweede, een halve seconde achter Trinidad en Tobago. Brian Mariano, Giovanni Codrington, Wouter Brus en Churandy Martina liepen 38,70. Na de Europese titel in Helsinki lijkt Nederland een kanshebber op in ieder geval een Olympische finaleplaats. Al zou het wel goed in de sportzomer passen als ze in de eerste ronde bij een wissel hun stokje laten vallen.
Er was voor Martina ook persoonlijk succes. Hij werd tweede en lijkt dicht bij zijn piek, want kwam tot op 0,01 seconde van zijn persoonlijk record. De enige blanke man in sprintfinales, Christophe Lemaitre, bleef hem net voor. Geen schande. De tijd van Lemaitre (19,91) was de derde jaartijd. Prima prestatie van onze Churandy dus.
Mathletes
Twee gouden medailles voor Nederland op een toernooi in Argentinië. Twee plakken op een groot internationaal toernooi. Dat zou zwemmen of iets als hockey kunnen zijn, maar het is wiskunde. Het niveau van het Nederlands onderwijs staat wel eens ter discussie, dit jaar zakte bijvoorbeeld een hoger aantal eindexamenkandidaten dan afgelopen jaren, maar met wiskunde blijken we mee te spelen met de grote jongens.
Onze jongens en ons meisje sleepten voor het eerst na 1977 en 1983 weer eens goud op de Internationale Wiskunde Olympiade in de wacht. Naast de twee gouden medailles (behaald door Jeroen Huijben en Jetze Zoethout) stond Nederland nog drie keer op het podium, alle keren voor brons.
In het eindklassement eindigde Nederland op de 22e plek, conclusie lijkt me dat er nogal met medailles gestrooid is. Maar nog steeds een puike prestatie, zeker als je weet dat die 22e plek boven alle West-Europese landen is. West-Europees kampioen wiskunde, dat zijn wij!