Sport

Hyun Jun Suk; Onwerkelijke werkelijkheid van het profvoetbal

17-07-2012 17:06

FC Groningen speelt het komende weekend een prestigieus toernooi in Zuid-Korea. Niet het predikaat Groenste club van Nederland of het denderende laatste seizoen gaven aanleiding tot de lucratieve uitnodiging. 

De aanwezigheid van aanwaaikoreaan Hyun Jun Suk in de selectie van de Noordelingen zorgt ervoor dat het gezelschap van trainer Maaskant zich plotseling in een sprookjeswereld waant.

Opvallende transfer
Krap een jaar geleden was daar plotseling een opvallende transfer. Cultheld Hyun Jun Suk kwam over van Ajax. Een onverwachte overgang. Groningen, een club die bekend staat om zijn doeltreffende transferbeleid die een in Amsterdam afgeserveerde Koreaan op komt halen? Weliswaar gratis en voor niets, maar los van zijn enorme drive zullen slechts weinigen overtuigd van zijn voetbalkwaliteiten.

De cijfers verbloemen dat Suk inderdaad niet is gehaald vanwege zijn voetballende capaciteiten. In twintig wedstrijden – vooral als invaller – scoorde de Koreaan vijf keer. Belangrijke treffers, waaronder de beauty van dertig meter in de gewonnen thuiswedstrijd tegen PSV. De daadwerkelijke reden dat Nijland en co Suk naar het hoge Noorden hebben gehaald, komt nu boven tafel.

Peace Cup
Dat Groningen na een lang traject daadwerkelijk werd uitgenodigd voor de Peace Cup, is een bonus en niet dé reden voor het aantrekken van Suk. De merchandising bij populaire spelers uit Aziatische landen, waaronder Suk gerekend mag worden, is op zich al ongekend. Het cadeautje in de vorm van de Peace Cup – waarbij de winnaar een slordige anderhalf miljoen euro opstrijkt en de verliezer alsnog vier ton – is een niet ingecalculeerde maar erg welkome aanvulling op het deel dat Suks aanwezigheid bijdraagt aan de begroting.

Dat het in het voetbal allang niet meer enkel om kwaliteiten draait is een cliché, maar o zo waar. Het sterke gerucht gaat zelfs dat Groningen openstond voor een vertrek van de Koreaan, ware het niet dat contractueel al was vastgelegd dat de Groningers alleen mochten deelnemen aan het toernooi wanneer Suk daarbij op het strijdtoneel verschijnt. En waar gaat de voorkeur naar uit als de sportieve en commerciële belangen tegen elkaar worden weggestreept? De vraag stellen is ‘m beantwoorden.

Onwerkelijk
De eenentwintigjarige Suk, die nog nooit geïmponeerd heeft op de Nederlandse velden, wordt als een held onthaald in zijn geboorteland. De nationale pers duikt op de komst van hem en zijn ploeggenoten, evenals een enclave Nederlandse journalisten die de meute achterna reist. Een fantastische ervaring voor de spelers van de subtopper, een kans om het Nederlandse voetbal in Azië op de kaart te zetten en een unicum voor het spaarvarken van Hans Nijland. Een win-win-win-situatie, die de onwerkelijke werkelijkheid van het profvoetbal andermaal onderschrijft.

CC Foto: Postma1989