Mailen over de Tour #21

19-07-2012 20:00

Hola Poncke!

Er was vandaag alleen nog strijd voor de bollentrui tussen Kessiakoff en Voeckler. De rest van de truien zit vast om de schouders van de huidige dragers. En dat is allemaal de schuld van Contador en Andy Schleck. Omdat zij er niet bij zijn.

Even leek Nibali vroeg in de etappe de aanval te openen op de gele trui, maar blijkbaar had hij slechts het plan om de rit te winnen. Er werd gesuggereerd dat hij een pact had gesloten met Wiggins: jij de rit, ik het geel. Dat vind ik onuitstaanbaar. Nibali liet zich vrij snel terugzakken uit het vluchtersgroepje op verzoek van Valverde. Omdat het groepje met Nibali erin, geen vrijgeleide zou krijgen van Sky. Vervolgens zet hij zijn HELE ploeg op kop van het peloton om datzelfde kopgroepje binnen schot te houden. Wat een domheid! Wat een verspilde dienstverlening aan Sky! Bovendien had Valverde er zo ook niets aan, met zijn vluchtersgroepje. Hij moest solo gaan aanvallen want wachten had geen zin met zo weinig voorsprong op het peloton. En zo won Nibali helemaal niets.

Ze zijn allemaal zo onder de indruk van Sky dat ze het niet aandurven om die ploeg te slopen. ‘Omdat Sky zo sterk is.’ Nou, dat weten we dus niet omdat Sky in deze Tour nooit echt is aangevallen. Het doet niets af aan de kwaliteiten van Wiggins en Froome, maar wel aan de kwaliteiten van de rest.

Ik mis Contador en Schleck. Echte klimmers én echte aanvallers. Mannen met grinta. Kerels die wel vanaf de eerste meters in de aanval gaan als ze op achterstand staan. Vuurwerk! Strijd! Oorlog! ARGH! Ik kom uitroeptekens te kort om mijn frustratie uit te drukken over deze Tour. Hup 100ste Tour!

Hup!
M

Ha die Mies!

We hadden allebei een frustrerende dag, dat is duidelijk. Ik had minder moeite dan jij met het feit dat Nibali zich liet lossen uit de kopgroep. Hij had daar niets te zoeken, de groep was teruggehaald met hem erbij. Hij was er niets mee opgeschoten en de kopgroep ook niet. Valverde had zeker niet gewonnen. En het op kop rijden van Liquigas daarna. Tja, ze hadden ongetwijfeld de bedoeling de rit te winnen, maar het resulteerde in niets. Geen ritzege, geen aanval van Nibali. Gewoon niet sterk genoeg?

Waar bij mij de stoppen vandaag doorsloegen was het gedrag van Froome. En dat was al de tweede keer hè? Ja, hij is sterker bergop. Ja, hij zou ook kopman van Sky kunnen zijn. Maar dat is hij niet! Sky is duidelijk met een plan aan deze Tour begonnen. En dat plan werkt. In de Vuelta niet maar hier wel. Froome wist waar hij voor tekende. En waarvoor hij ongetwijfeld dik betaald wordt. Knechten. En om dan ostentatief vijf meter voor je kopman te gaan rijden – kijk eens, ik ben lekker sterker dan jij! – en zelfs ongeduldig te gaan gebaren? Misselijkmakend. Of je gooit de kont tegen de krib en rijdt weg, of je helpt je kopman. Dit was gênant. Maar had Wiggins – of de DS van Sky – Froome niet de ritzege gewoon moeten gunnen?

Misschien wel. Maar ik gok dat ze hun nummer twee gewoon niet meer vertrouwen. En geef ze eens ongelijk. Froome is een geweldige tijdrijder en als hij vandaag tijd had gepakt.. wie weet had hij nog wel een coup gepleegd. En sorry, maar na zijn kinderachtige gedrag gun ik hem die niet meer. Daar heeft hij wel voor gezorgd: Team Froome? Nee. Niet voor mij.

Leve Valverde!
P

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.