Sport

Tour de France: Hoe verder met het bergklassement?

19-07-2012 14:23

Het bergklassement werd steevast gewonnen door aanvallers. Laurent Jalabert, Richard Virenque en Anthony Charteau zijn hier recente voorbeelden van. Alle drie konden ze redelijk bergop rijden, maar de beste klimmers van de ronde waren zij zeker niet. Dit tot grote ergernis van Lucien van Impe. De tourwinnaar van 1976 en zesvoudig winnaar van het gestippelde tricot vond dat de organisatie het klassement geen eer meer aan deed. Onder druk van criticasters als Van Impe paste de tourorganisatie ASO de regels van het klassement uiteindelijk aan voor de Tour de France van 2011.

Avonturiers
De wijziging had vooral impact voor de avonturiers. Zij konden onderweg minder punten verdienen, omdat vooral de bergen van lagere categorie minder gewaardeerd werden door de organisatie. Tevens voerde de ASO een nieuwe regel in voor aankomsten bergop: de berg waarop gefinisht wordt, levert tweemaal zoveel punten op voor de coureurs die als eerst boven komen. Dit moest de bolletjestrui dichter bij de beste klimmers brengen. Deze renners plaatsen immers hun aanvallen op het algemeen klassement in de aankomsten bergop.

In het eerste jaar lijken de maatregelen meteen effect te hebben. Samuel Sanchez krijgt in Parijs de bolletjestrui omgehangen na een Tour waarin hij een rit bergop wint en uiteindelijk zesde eindigt in het eindklassement. Ook de nummers twee (Andy Schleck) en drie (Jelle Vanendert) hebben een reputatie van klimmer in het peloton. De opzet lijkt dus geslaagd te zijn.

Inmiddels zijn we weer één jaar verder en we lijken weer terug bij af te zijn. Dit jaar zullen Thomas Voeckler en de Zweed Fredrik Kessiakoff uitmaken wie het tricot omgehangen krijgt in Parijs. Renners die geen rol spelen voor het algemeen klassement en hun punten vooral in lange vluchten vergaard hebben. De beste klimmers van de Tour de France 2012 (Christopher Froome en Vincenzo Nibali) lijken zich niet te bemoeien met het klassement. Hoe komt het toch dat de opzet in 2011 wel slaagde en dit jaar gedoemd lijkt te mislukken?

Buitencategorie
Het antwoord op deze vraag ligt in de opzet van het parcours. Dit jaar zijn er relatief weinig aankomsten bergop, waardoor klassementrenners minder kansen krijgen om punten voor het bergklassement bijeen te sprokkelen. Tevens zijn alle aankomsten bergop dit jaar van de eerste categorie. De winnaars van de etappes bergop verdienen hierdoor twintig punten voor het bergklassement. Dit vergroot de kansen voor avonturiers tijdens de etappes. Passages op de top van cols van de buitencategorie leveren immers al vijfentwintig punten op voor de eerste coureur. Deze aankomsten op cols van eerste categorie maken een groot verschil met de Tour de France van 2011. Tijdens deze Tour was er viermaal aankomst op een berg van de buitencategorie. De winnaars van die etappes pakten zo ieder al vijftig punten, waardoor zij een grote voorsprong kregen op de avonturiers.

Niet de beste klimmer
Wie dit jaar ook de bolletjestrui krijgt omgehangen in Parijs: hij is zeker niet de beste klimmer van de Tour de France. Misschien wel de grootste aanvaller. Wanneer de Tourdirectie daadwerkelijk de beste klimmer om het podium wil krijgen, zal het parcours meer aankomsten op bergen van de buitencategorie moeten krijgen. Niet alleen de strijd om de bolletjestrui wordt zo interessanter, maar ook de strijd om de gele trui wordt opener. De echte klimmers hebben immers aankomsten van buitencategorie nodig om kans te maken voor een goede klassering in het algemeen klassement.