Mailen over de Tour #25

23-07-2012 12:34

Ha die Mies,

O ellendige maandag.

Oh je voudrais tant que tu te souviennes
Des jours heureux où nous étions amis
En ce temps là, la vie était plus belle
Et le soleil plus brûlant qu’aujourd’hui

Lieve Tour, vaarwel. Tot volgend jaar. Ik eh… ik ga half augustus vreemd met de Vuelta, vergeef me alvast, het is slechts bij gebrek aan jou. De Vuelta is zo’n hitsig Spaans ding, je kent ze wel. Wild op en neer, waanzinnige heuvels, van die overdreven diepe valleien. Maar wat moet ik anders? Jij hebt het uitgemaakt hoor, ik had nog best een paar weken verder gewild. Jij en ik, gewoon nog een rondje door Frankrijk. Misschien zelfs zonder valpartijen dit keer. Gewoon samen nog een keer de Belles Filles op. Dat vond jij toch ook leuk, geef nou maar toe. Zelfs de Mur de Péguère kunnen we in alle rust afdalen, die spijkergooiers zijn toch al weer thuis. Ik kijk alvast of er geen mist hangt in de Pyreneeën. En ik hou je hand vast in alle blinde bochten, heel stevig. Overnachten we ook nog een keer in dat veel te dure hotel in Pau. Jawel, dat vond je heerlijk, niet liegen. Ik beloof je, dit keer is er niemand positief. En alle Nederlanders blijven op hun fiets zitten. Ah toe, toe nou Tour, ik mis je. Nog één rondje? Alsjeblieft?

Leve de Tour!
P

Hola Poncke! 

Daar is hij dan, het zwarte gat. De ochtendkranten gaan over de zege van Wiggins, de opoffering van Froome en de ‘wetenschappelijke’ aanpak van team Sky. Morgen zal het nieuws rond de Tour verstommen. Maar het valt me reuze mee. De Tourrouw is dit keer veel minder hevig dan voorgaande jaren. Misschien omdat deze Tour niet zo spannend was? Omdat mijn idool & totaaltalent Contador ontbrak?

Er waren een paar prachtige finales: de overwinning van Cavendish in de 18e etappe waarbij hij als een losgebroken stier uit het slachthuis in een 400 meter durende sprint over iedereen heen denderde; de zeges van Millar en Valverde, dopingzondaars die terugkeerden in de boezem van het Tourpeloton en beiden in snikken uitbarstten na hun overwinning; LL Sanchez die voor de Rabo’s de eer redde; Sagan met zijn branie en zijn hoogst persoonlijke MeetMimeMoves. Allemaal hoogtepunten. Maar volgend jaar gaat het echt gebeuren. Ik heb het vermoeden dat de 100ste Tour een spectaculaire gaat worden als Contador, Froome, Van Garderen, Sammie Sanchez, Wiggins, Andy Schleck, Pinot, Rolland, Sagan, Phinney, Poels, Gesink, De Gendt en Van den Broeck meedoen en niet bij elkaar in de ploeg zitten.

Nu eerst de Olympische Spelen en volgende maand begint de Vuelta al, mijn lievelings aller rondes. En, het mooiste van de 100ste is natuurlijk dat ons Tourboek dan uitkomt. Dus:

Hup!
M

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.