Hoewel de extracurriculaire activiteiten van studenten minder worden door de verkorte studieduur blijft het bedrijfsleven juist zoeken naar cv’s waar deze nevenactiviteiten wel op staan. Dit blijkt uit onderzoek van LKvV en VMH.
Jan Broers, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). “De financiële druk voor studenten om sneller te gaan studeren neemt toe door alle maatregelen”, zegt Broers in ScienceGuide. Samen met de Vereniging van Medezeggenschapsraden van Hogescholen (VMH) deed de LKvV onderzoek naar waar bedrijven naar kijken in hun zoektocht naar nieuwe werknemers.
Loek Zanders, actief in de onderzoekscommissie van de LKvV, leidde het onderzoek: “Uit de interviews die we hebben afgenomen met diverse bedrijven kwam duidelijk naar voren dat communicatieve vaardigheden, samenwerken en initiatief tonen als meest waardevol worden gewaardeerd. Juist die vaardigheden doen studenten vaak op door activiteiten naast hun studie te ondernemen.”
In het onderzoek werd aan bedrijven, studenten én Kamerleden gevraagd wat nu de daadwerkelijke meerwaarde is van het doen van extracurriculaire activiteiten. Door alle drie de groepen wordt de waarde ervan erkend.
Studenten zien het vooral als zelfontplooiing en een manier om hun netwerk uit te breiden. Ook bedrijven zien de ontwikkeling van de studenten als een pré. “Dit blijkt uit het feit dat personen die deze activiteiten hebben gedaan, meer ontwikkelt overkomen en meer zelf bewust zijn van hun capaciteiten”, meldt het onderzoek. De cijferlijst wordt veel minder belangrijk gevonden. Ingenieursbureau Movares zegt in het onderzoek: “Een goede cijferlijst is wel een pré, maar uiteindelijk niet doorslaggevend. Een cijferlijst zegt namelijk niet alles.”
De ondervraagde bedrijven vinden het zorgelijk als de cv’s met extracurriculaire activiteiten verdwijnen, er zal dan meer aan de ontwikkeling van de sollicitant gewerkt moeten worden. Desondanks zijn de woordvoerders op hoger onderwijs van de Tweede Kamer niet van plan de regelgeving aan te passen. Ook extra geld voor het profileringsfonds zal er niet komen. De onderwijswoordvoerders wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de student voor het doen van extracurriculaire activiteiten en de studievertraging die daar eventueel bij hoort.
Maarten Venhovens van de VMH spreekt in ScienceGuide zijn zorgen uit: “We zijn geschrokken van de conclusie dat veel bedrijven nog helemaal geen rekening houden met het veranderende profiel van sollicitanten.” Volgens LKvV en VMH moet het bedrijfsleven er meer attent op worden gemaakt welke gevolgen de verhoogde studiedruk heeft op hun toekomstige werknemers.