LSVb: afschaffen die OV-zomerstop

01-08-2012 18:00

De verplichte zomerstop van de OV-jaarkaart voor studenten is met het oog op de invoering van de langstudeerboete onzinnig en kostenopdrijvend. Dat zegt de voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) naar aanleiding van klachten van studenten in Sp!ts.

Volgens Heijneman studeren steeds meer studenten door in de zomervakantie. De een doet dat om zijn achterstanden weg te werken, de ander juist om zijn studie te versnellen. “Hoe dan ook verwachten wij dat de onlangs ingevoerde langstudeerboete deze trend gaat versterken”, zegt de LSVb voorzitter.
Sommigen studenten lopen stage in een andere stad, wanneer de stageplek de reiskosten niet (of maar voor een klein deel) vergoed kunnen de kosten van de zomerstudenten hoog oplopen.
LSVb heeft al heel wat klachten hieromtrent geregistreerd. Niet alleen stagiairs maar ook studenten die voor hun scriptie onderzoek doen in een bibliotheek buiten hun woonplaats dienen hun klachten bij de vakbond in. 
Heijneman verwacht dat de klachten volgend jaar, als de langstudeerboete van kracht is, alleen maar toenemen. De LSVb probeert dan ook politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen ervan te overtuigen om de regeling met betrekking tot de OV-jaarkaart aan te passen.