Beter voetballen door high tech shirtjes

03-08-2012 09:00

Sporten en sporters evolueren. Gebeurde dat in de vorige eeuw nog vooral door beter materiaal, betere voeding, beter trainen en effectief periodiseren; tegenwoordig lijkt het alsof elke sport de Formule 1 is: windtunnels, details en techniek.

Wielrennen is een goed voorbeeld, waar Team Sky alles wat het kan controleren ook probeert te controleren. Niet alleen tijdens trainingen, maar ook tijdens wedstrijden, met metertjes, zendertjes en sensoren. Team Sky, een frisse wind. Alleen in het voetbal zijn veel van die nieuwe ontwikkelingen nog niet doorgedrongen, maar dat begint langzaam te komen.

Evolutie
Vaak werkt het als iemand met een frisse blik ergens naar kijkt. “Is het niet gek dat jullie dat zus en zo doen?”, “Wat raar!” en “Waarom doen jullie het niet zo?” kan dikwijls tot nieuwe inzichten leiden. Helaas (en in veel gevallen ook gelukkig) werken er in het voetbal vooral voetballers, die alles geleerd hebben van trainers die ook voetballers geweest zijn en die op hun beurt alles weer van hun trainer hebben, toevallig ook ex-voetballer.

Natuurlijk evolueert ook voetbal, maar dat gaat in kleine stappen. Spelsystemen en -opvattingen veranderen, maar dat is vaak omdat er aanpassingen gedaan worden aan andere teams. Succesvolle aanpassingen worden vervolgens weer overgenomen door andere teams, waarop teams weer gaan aanpassen (of niet natuurlijk, als je Bert van Marwijk heet). Het is de circle of life. Zelden steekt iemand het oerwoud in brand om vervolgens nieuwe, groene bomen te laten groeien.

Gelukkig zijn er nog plekken in de wereld waar voetbal nog wel in de kinderschoenen staat. Bijvoorbeeld de VS.

miCoach
Vorige week was de MLS All-Star Game, waarin de beste spelers uit de Amerikaanse competitie het opnamen tegen Champions League winnaar Chelsea. Daarin debuteerde het ‘miCoach Elite System’, een ondershirtje van Adidas dat sensoren en een GPS ingebouwd heeft, die de hartslag, acceleratie en snelheid van de speler meten en ook de afgelegde afstand en de intensiteit die de speler gebruikt voor zijn acties. Al die data kan binnen een seconde aan de zijlijn door de trainer worden op een iPad. In real time dus.

Data
Die data kan dan weer gebruikt worden om tijdens de wedstrijd beslissingen te nemen of na de wedstrijd betere analyses te maken. Een speler kan bijvoorbeeld vermoeider zijn dan dat hij lijkt, of niet voluit meeverdedigen. Trainers kunnen spelers daar dan tijdens de wedstrijd op aanspreken. Ook is het voor slimme spelers een mogelijkheid om slimmer te lopen, beter hun energie te verdelen of meer of anders te trainen. En hoe verhouden metingen bij het begin van een seizoen tot metingen midden in het seizoen en daarna? Allemaal waardevolle informatie.

In een sport waarin we al veel weten valt er nog veel te leren. Sportwedstrijden worden steeds meer beslist op details en voetbal is daarop geen uitzondering.

Het ligt in de planning om volgend jaar elk team in de MLS uit te laten rusten met het systeem en het misschien nog uit te breiden.