WarRoom

De vijf meest ongelofelijke feiten over Mitt Romneys geloof

08-08-2012 12:15

Over zijn geloof zwijgt Mitt Romney als het graf. Hij is lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Zo heet de Mormoonse kerk voluit. Die wordt gewantrouwd door veel Amerikanen. Maar President Obama heeft beloofd er geen punt van te maken in de campagne. Toch heeft Romney goede redenen om niet over zijn geloof te praten. Voor buitenstaanders kent de Mormoonse kerk veel bizarre overtuigingen en dwaze praktijken. Het is best ontluisterend om te bedenken dat iemand die een gerede kans maakt de volgende president van de V.S. te zijn, dit allemaal gelooft.

1) Mormonen geloven dat ze een speciale rol spelen in het bewaken van de Amerikaanse grondwet. Die is volgens hun door God geïnspireerd, zoals Romney zelf opmerkte eerder dit jaar tijdens een campagnebijeenkomst. Hij presenteert zich dan ook als de prins op het witte paard om de politiek te redden. Maar daarmee bedoelt hij niet dat witte paard. Volgens de Witte Paard Profetie uit 1843 zou na het instorten van de banken, onrust in het Midden-Oosten en wanneer de grondwet aan een zijde draadje hangt (ummm, nu dus?), een wit paard Amerika’s grootheid terugbrengen. De kerk heeft al lang geleden afstand genomen van deze bizarre doctrine. Maar tot op de dag van vandaag krijgt Romney hier vragen over omdat mormonen zich nog wel zien als bewakers van de grondwet. Romneys vader, George Romney, gebruikte de speciale positie als rechtvaardiging voor zijn eigen kandidatuur voor het presidentschap in 1968.

2) Tegenwoordig strijdt de kerk tegen het homohuwelijk maar vroeger praktiseerden gelovigen iets dat daar heel erg op lijkt. Naast huwelijken kent de kerk bezegelingsceremonies. De grondlegger van het geloof Joseph Smit wist via deze constructie meer dan dertig echtgenotes aan zich te binden. Zelfs voor een mormoon was dat indrukwekkend. (Polygamie was lange tijd een geaccepteerde praktijk binnen de kerk.) Maar sommige mannen gebruikten het om een andere man aan zich te binden. Dit noemen ze de Law of Adoption waarbij de een de vader is en de ander de zoon. Het enige probleem? De twee mannen waren meestal van dezelfde leeftijd.

3) Mormonen hebben een heel restrictief voedingspatroon. Ze mogen geen wijn, likeur, vlees en hete drankjes (vandaag de dag wordt dat zo uitgelegd dat koffie en thee op welke temperatuur dan ook daaronder vallen). Een lekkere tiramisu zit er dus om meerdere redenen niet in voor Romney. Sommige mormonen interpreteren dat verbod op hete drankjes als een verbod op cafeïne en mijden dus ook cola. Verder zijn drugs en tabak natuurlijk ook taboe.

4) De eerste mormonen in de negentiende eeuw geloofden stellig dat de zon en de maan bewoond werden door mensachtige wezens die wel duizend jaar oud worden. Wetenschappers hebben dat redelijk overtuigend kunnen ontkrachten. Het ontbreekt de maan aan een dampkring en de zon aan een fatsoenlijke temperatuur. Tegenwoordig geloven de meeste mormonen niet meer letterlijk in maanbewoners maar wel in metaforische zin. Romney zal tot die laatste groep behoren Toch blijven sommigen volhouden dat het niks zegt dat de astronauten die landden op de maan geen maanbewoners zijn tegengekomen.

5) Om in de hemel te komen moet je als mormoon betalen, flink betalen. Mormonen moeten tien procent van hun inkomen aan de kerk doneren. In 2010, het enige jaar waarvoor Romney zijn belastingaangifte heeft vrijgegeven, heeft hij $2,4 miljoen aan de kerk gegeven!

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain.

Foto CC: More Good Foundation