Democraten in de aanval op conventie

17-08-2012 11:50


Vorige week werd hier al de Republican National Convention als spectaculair startschot van het campagneseizoen behandeld. Een week na die Republikeinse conventie komen de Democraten, van 4 tot 6 september, bij elkaar in Charlotte, North Carolina voor hun Democratic National Convention. Hoewel het doel van de conventie formeel is om de kandidaat voor het presidentschap vast te stellen, is dat onderdeel van de week net als bij de Republikeinen slechts een formaliteit; president Obama gaat uiteraard voor re-election en ondanks aanzwellende kritiek blijft Joe Biden de kandidaat voor vicepresident. Toch staat er veel op het spel in Charlotte. Felle aanvallen op Team Romney-Ryan van vooraanstaande Democraten, zullen afgewisseld worden met een blik op de toekomst van de Democratische Partij na president Obama.

Toon van de campagne
De toon die de Democraten de afgelopen dagen hebben aangeslagen in relatie tot Mitt Romney en Paul Ryan, zal tijdens de conventie haar ultieme podium vinden. De voormalige presidenten Carter (via video-verbinding) en Clinton zullen de Republikeinen de wind van voren geven over het uitkleden van sociale voorzieningen als Medicare – zorg voor ouderen – en Medicaid -zorg voor armen. Elizabeth Warren, een belangrijk adviseur van president Obama en kandidaat voor de Senaat namens Mitt Romneys thuisstaat Massachusetts, zal waarschijnlijk een duit in het zakje doen door in twijfel te trekken of Romney wel trots mag zijn op wat hij gepresteerd heeft als Gouverneur. En uiteraard zal Joe Biden, die toch al moeilijk te muilkorven is, zo fel uithalen als zijn medewerkers hem toestaan.

Als deze sprekers de aanval vol inzetten, biedt dat de mogelijkheid aan andere sprekers om zich van hun vrienderlijkere kant te laten zien. Michelle Obama zal een toon van beschaving toevoegen zoals ze dat altijd doet en de president zal zelf vooral zijn talent voor hoogdravende retoriek over de toekomst van het land willen laten zien. Ook zal er tijdens de conventie in het bijzonder aandacht besteed worden aan het homohuwelijk, een onderwerp dat aan electorale populairteit wint en waarmee Democraten denken dat ze gematigde kiezers uit het Republikeinse kamp kunnen trekken. Dankzij conservatieve Republikeinen is dat immers een bijzonder moeilijk onderwerp voor Mitt Romney en Paul Ryan.

Toekomst van de partij
De conventie gaat echter niet alleen over 2012, maar ook over de toekomst van de partij. In 2004, toen de Democraten voor hun conventie in Boston bij elkaar kwamen om John Kerry te nomineren, was een betrekkelijk onbekende kandidaat-senator uit Illinois genaamd Barack Obama de keynote speaker, de man die de belangrijkste speech mocht houden naast die van John Kerry. Daar vergaarde Obama nationale faam en legde hij de basis voor zijn nominatie tot president vier jaar later. Dit jaar is die eer aan Julián Castro, de burgemeester van San Antonio, Texas. Castro is een jonge en talentvolle politicus die populair is in het zuiden en onder Latino’s, de Democratische evenknie van Marco Rubio die één van de belangrijkste speeches mag houden bij de Republikeinen en Mitt Romney mag introduceren. Als Castro een indrukwekkende speech neerzet, legt hij de basis voor een voornaame loopbaan in Washington, wellicht al vanaf 2016.

Het formele doel van een conventie is bijzaak geworden en politiek spektakel makes good television. De ballonnen, vlaggen, aanvallen en hoogdravende retoriek moeten er voor zorgen dat Amerikanen gedurende enige dagen aan de buis gekluisterd zitten, terwijl de partij de ruimte krijgt om zonder weerwoord de aandacht van het electoraat vast te houden. Strakke regie en de onvermijdelijke benoeming van president Obama als kandidaat halen wellicht de spontaniteit uit de conventie, maar nemen niet weg dat er veel op het spel staat. De eerste week van september is de laatste kans voor de Democraten om het politieke debat voor de komende maanden eigenhandig te definiëren en ook alvast na te denken over de verdere toekomst. In de WarRoom zal, in het bijzonder door Bertine Moenaff, uitgebreid verslag gedaan worden van de beide conventies. Met nog maar een paar maanden te gaan tot de verkiezingen staat het spektakel op het punt om los te barsten.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.

Foto CC:Qqqqq