Sommige mensen spreken het getal zeven uit als zeuven. Ook nieuwslezers doen dit weleens. Nu is mijn vraag: wat mankeert hen? Naar verluidt werd de uitspraak zeuven in het leven geroepen om verwarring met het getal negen te voorkomen. Dit was met name in het leger erg handig. Ook de Engelsen sloegen bij de countdown de vijf over omdat five teveel lijkt op fire. Fair enough. Maar tot zover de oorsprong. Want waar het tenslotte om gaat is: waarom zijn er mensen die vandaag de dag nog zeuven zeggen? En zeker op televisie. Spreek de z niet uit als een n en we verstaan je. En als we je toch niet verstaan, dan zetten we je wel wat harder!
Oto
Dan hebben we ook nog de mensen die het hebben over oto in plaats van auto. Onvergeeflijk. Dit zijn overigens veelal dezelfde mensen die zeven uitspreken met een eu. De uitspraak oto stamt uit het begin van de twintigste eeuw, toen alleen de elite zich een auto kon veroorloven en de voertaal binnen die kringen deels Frans was. Oké, begrijpelijk: begin twintigste eeuw toen de voertaal nog deels Frans was. Maar de voertaal in Nederland is al enige tijd Nederlands en de au spreken we uit als au. We zeggen immers ook geen ogurk, odio, of ogustus. Of wel soms, Polien Cornelisse?
IJskast
Dan nog iets. En die spant toch wel de kroon. IJskast in plaats van koelkast. What’s wrong with people? Het klopt niet eens. Ook hier bevindt de oorsprong van het woord zich in een ver verleden. De voorloper van de koelkast was namelijk een goed afsluitbare kast die de hogere kringen van de samenleving door middel van grote blokken ijs koel probeerden te houden. Maar dat was toen. Anno 2012 hebben we het ook niet meer over een telegram als we een mail versturen. En zijn er mensen die hun cd-speler nog gewoon stug een grammofoon noemen?
Mensen die nu nog ijskast zeggen zouden geen koelkast mogen hebben en mensen die oto zeggen moeten in plaats van au ook maar o zeggen als ze zich bezeren. In het leger. Want daar zouden mensen die nu nog zeuven zeggen naartoe moeten.
CC-Foto: Louis-Gustave-Fortuné Ratisbonne