Cult

Broer: reis door onvoltooid leven

22-08-2012 10:43

In mei 1999 verdween de broer van Maurits de Bruijn (1984). Nu, 13 jaar later, ligt het boek ‘Broer’ in de winkel. ‘Broer’ gaat over een zoektocht van Wolf naar zijn verdwenen broer. Die zoektocht is geen letterlijke (we lezen hier geen detective), maar is veel persoonlijker. Wolf duikt in zijn eigen verleden en kijkt waar hij sinds de vermissing van Broer (hij krijgt geen naam) geweest is.

De zoektocht
Die zoektocht leidt ons via Berlijn en Boedapest naar Barcelona, Tel Aviv en New York. In iedere stad komen we meer te weten over Wolfs verleden. We lezen over zijn jeugd, zijn vriendschappen en zijn liefdes. De reis door zijn onvoltooide leven is knap beschreven. Moeiteloos vliegt de lezer mee naar een nieuwe stad. Helaas is niet iedere stad even interessant. Dat kan misschien ook niet anders, want een ‘gewone’ rondreis is ook niet voortdurend even boeiend. De Bruijn heeft geen Lonely Planet geschreven vol highlights, maar een eigen reisgids, die af en toe een beetje inkakt.

Gelukkig maakt De Bruijn dat wel iedere keer weer goed. Broer is geen pageturner, maar blijft wel boeien. Misschien ook wel omdat het uitgangspunt zo bijzonder is. Wanneer iemand tien jaar vermist is, kan hij via de rechtbank dood verklaard worden. Uit de zorgvuldig gekozen woorden van De Bruijn maken we op dat die doodsverklaring iets surrealistisch heeft. En eigenlijk is het iets wat je helemaal niet wil, want dan wordt het opeens zo definitief. Broer is dood.

Wolfs angst
Voor hoofdpersoon Wolf is Broer duidelijk nog niet dood. Sterker nog, eigenlijk is het Wolfs grootste angst: een dode broer. ‘Ik durf zijn naam niet te vaak te gebruiken. Ik ben bang dat die aan kracht verliest, nu de persoon die bij de naam hoort gestopt is met luisteren. Dat heeft een leraar me een keer gezegd. Als je een woord te vaak herhaalt, wordt het betekenisloos.’

Over die angst, Wolfs persoonlijke worsteling en de vervlogen herinneringen gaat Broer. Een knap geschreven debuut van De Bruijn, dat bij de lezer een ongemakkelijk gevoel achterlaat. De Bruijn heeft immers écht een verdwenen broer. En als lezer heb je voortdurend de neiging om te denken: zou dit echt gebeurd zijn? Dit drama is niet verzonnen, maar echt gebeurd.

Maurits de Bruijn, Broer (Nieuw Amsterdam 2012)