Sport

De crisis is een zegen voor het voetbal

23-08-2012 19:00

Promovendi Willem II en PEC Zwolle zijn redelijk begonnen aan het nieuwe seizoen. De Tilburgers zijn met twee gelijke spelen nog ongeslagen, Zwolle speelde brutaal gelijk bij Roda in Kerkrade en was vervolgens net niet in staat Vitesse te stuiten. Opvallender nog wel dan de uitslagen is het frisse voetbal waarmee beide ploegen ten strijde trekken. Niet bang voor nederlagen, maar uitgaand van eigen kracht worden hoger aangeslagen tegenstander bestreden.

Voor Jan van Halst was deze constatering aanleiding even een klein theorietje te pluggen. Volgens hem was het feit dat Jupiler League clubs gedwongen worden niet meer met afgedankte oude Eredivisie-voetballers te spelen, maar vooral jong talent de voorrang te geven de sleutel naar het hernieuwde succes. De Jupiler League dus als de nieuwe Hollandse school waar talenten tot wasdom kunnen komen en op verfrissend Hollandse wijze het Nederlandse voetbal onder de knie krijgen.
Geen druk van hogerhand

Volgens mij heeft Van Halst gelijk als hij constateert dat er veel jong talent rondloopt in de Jupiler League dat makkelijker de aansluiting vindt bij de vaderlandse top van het voetbal. Toch snijden de opmerkingen van Van Halst niet echt veel hout. Van welke dwang is er sprake als PEC Zwolle dit jaar doodleuk met oudgediende Joost Broerse op de proppen komt, Roda-overbodige Wiljan Pluim leent en oude rot Arne Slot als sterkhouders heeft?
Ook Willem II heeft in Mitchell Pique, Donny de Groot en Marc Höcher de afgelopen jaren relatief oudere voetballers met Eredivisie-ervaring binnengehaald, dus waar Van Halst het vandaan haalt dat de Jupiler League van bovenaf gedwongen is geweest het transferbeleid aan te passen is mij een raadsel.

Creatief in de crisis
Volgens mij is er in de samenstelling van de selecties in de Jupiler League niet dusdanig iets veranderd dat de verschillen met de Eredivisie heeft verkleind. De reden voor het gemak waarmee RKC zich vorig jaar handhaafde op het hoogste niveau. Het gemak ook waarmee Willem II en PEC Zwolle zich kunnen meten met ervaren Eredivisie-ploegen moet dus elders worden gezocht.

De financiële crisis is ook aan de voetbalwereld niet voorbij gegaan. De kritiek van Tiny Sanders op de ‘crisistax’ is smakeloos voor een club die kortgeleden nog met gemeenschapsgeld is gered, maar het is ontegenzeggelijk dat veel clubs de afgelopen jaren de broekriem hebben moeten aanhalen. Waar topclubs als PSV en Ajax de afgelopen jaren, al dan niet met overheidssteun, nog steeds grote, dure aankopen hebben mogen doen, hebben veel clubs de hand op de knip moeten houden.
FC Utrecht zag de afgelopen jaren lijdzaam hoe Van Wolfswinkel en Mertens vertrokken zonder dat daar adequate versterking voor terugkwam. Heerenveen ziet dit jaar zijn hele voorhoede vertrekken en moet dat opvangen met jeugdspelers als Oussama Tannane en de transfervrije Matthew Amoah. Een lege portemonnee dwingt clubs tot creativiteit.

Huurlingen, jeugd en transfervrijen

En dat is een zegen voor het voetbal. RKC liep vorig seizoen op een haar na Europees voetbal mis met een elftal huurlingen, eigen jeugd en slim opgepikte transfervrijen. Het was niet voor niets dat in Studio Voetbal gesuggereerd werd dat Feyenoord in de zoektocht naar een vervanger voor John Guidetti misschien het eigen scoutingsapparaat eens kritisch tegen het licht moest houden. Niet de portemonnee, maar het boerenverstand wint aan invloed op de rangschikking aan het eind van het seizoen.

Hoe hoog of laag Willem II en PEC Zwolle dit seizoen ook zullen eindigen, de eerste wedstrijden hebben laten zien dat ze zonder angst veel Eredivisieclubs tegemoet kunnen zien. Gelukkig niet veroorzaakt door eisen opgelegd door hogerhand, maar door een crisis die voetbalclubs dwingt hun eigen transferbeleid kritisch tegen het licht te houden en te herzien. Alleen dat al is een zegen voor de gehele voetballerij.