Vijf namen om in de gaten te houden voor 2016

03-09-2012 11:27


Morgen begint, uiteraard onder toeziend oog van onze eigen Bertine Moenaff, in Charlotte, North Carolina de Democratic National Convention. Natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar de speeches van zwaargewichten als Bill Clinton, Joe Biden en Barack Obama. Zij zullen een combinatie van de resultaten van vier jaar president Obama en het schrikbeeld van vier jaar president Romney opvoeren. In de marge van de conventie speelt zich echter de strijd af om de Democratische nominatie van 2016. Vijf namen om in de gaten te houden de komende dagen, waarvan één grote afwezige, die tot de favorieten voor over vier jaar gerekend kunnen worden.

Julian Castro
Keynote speaker, de hoofdattractie op dinsdag, tijdens de eerste dag van de conventie is Julian Castro, de 37 jaar oude burgemeester van San Antonio, Texas. Toen hij 35 jaar oud was werd hij al burgemeester van een stad met zo’n 2 miljoen inwoners en vanaf de eerste dag in de politieke spotlight maakt hij indruk. De New York Times typeerde hem als de Post-Hispanic Hispanic Politician omdat zijn talent te groot lijkt om hem als specifieke Latino-kandidaat aan te wijzen. Hoewel 2016 wellicht nog iets te vroeg voor hem komt, is het duidelijk dat Castro één van de grote talenten binnen de Democratische Partij is. Zijn rol als keynote speaker op de conventie bevestigt dat beeld en een indrukwekkende speech kan direct een ster van hem maken.

Rahm Emanuel
Nog een burgemeester van een grote stad, nu de bijna 10 miljoen inwoners tellende wereldstad Chicago, Illinois. Rahm Emanuel is nog maar 52 jaar oud, maar heeft er al een indrukwekkende politieke carrière opzitten. Hij was een belangrijk adviseur van president Clinton en de rechterhand van president Obama als zijn Chief of Staff. Ook was hij zes jaar lang Afgevaardigde namens Illinois en was hij enkele jaren één van de belangrijkste Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Emanuel staat er om bekend keihard te zijn, de straatvechter van de Democratische Partij. Als iemand in staat is de strijd met een Republikeins Congres aan te gaan, is hij het wel.

Cory Booker
We blijven even bij de burgemeesters en belanden bij Cory Booker van het aanzienlijk kleinere Newark, New Jersey. De alumnus van Stanford, Oxford en Yale is 43 jaar oud en alweer zes jaar burgemeester. Booker is geroemd voor de manier waarop hij het begrotingstekort en de criminaliteit in zijn stad aanpakte, maar verwierf nationale bekendheid toen hij eigenhandig in april een vrouw uit een brandend huis redde. Die actie kwam hem op longproblemen en brandwonden te staan, maar de vrouw in kwestie heeft daar wel haar leven aan te danken. Hoewel Booker niet oncontroversiëel is, hij viel president Obama eerder dit jaar aan vanwege de persoonlijke aanvallen op Mitt Romney, is hij uitgenodigd om tijdens de conventie te spreken. Een indrukwekkend optreden kan zijn naam en faam verder doen groeien.

Martin O’Malley
De 49-jarige gouverneur van Maryland was voorheen burgemeester van Baltimore. O’Malley schijnt als inspiratie gediend het hebben voor het personage van burgemeester van Baltimore Thomas ‘Tommy’ Carcetti in de veel geprezen serie The Wire. Als voorzitter van de Democratic Governors Association is hij een belangrijke speler binnen de partij. Als katholiek botste O’Malley openlijk met de leiders van zijn kerk over het homo-huwelijk, waardoor hij op veel populariteit in Democratische kringen kan rekenen. Zijn charisma en spreekvaardigheid doen de rest om hem een serieuze kandidaat te maken voor 2016.

Andrew Cuomo
De grote afwezige tijdens de conventie is Andrew Cuomo, de 54 jaar oude gouverneur van New York en zoon van een voormalige gouverneur van diezelfde staat. Hij komt wel één dag langs in Charlotte, maar heeft geen officiële rol en zal niet spreken. Toch kan hij als één van de absolute favorieten voor 2016 gezien worden. Hij was minister van ‘huisvesting en grote steden beleid’ onder president Clinton en was de hoogste openbaar aanklager in New York voordat hij er gouverneur werd. Hij stamt uit een prominent politiek geslacht – was zelfs getrouwd met een Kennedy – en dwong het legaliseren van het homo-huwelijk in zijn staat af. Juist omdat zijn naam al bekend is, treedt hij niet teveel in de national spotlight. In aanloop naar 2016 moet hij echter niet over het hoofd gezien worden.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.

Foto CC:Qqqqq